Se caută 15 noi arii naturale urbane din România – Asociația Parcul Natural Văcărești

Impreună cu organizațiile partenere, Asociația Parcul Natural Văcărești și-a propus să mobilizeze comunitățile urbane pentru a identifica, documenta, cartografia și promova 10 arii naturale în marile orașe ale țării și alte cinci în spațiul urban și peri-urban al Bucureștiului.

„Spre deosebire de parcurile urbane, ariile naturale implică elemente de conservare a biodiversității, de educație de mediu în natură și au un rol esențial în procesul de adaptare a orașelor la schimbările climatice. În fața acestui fenomen orașele se numără printre cele mai vulnerabile ecosisteme”, a declarat specialistul în conservarea naturii și președintele Asociației Parcul Natural Văcărești.

Asociația Parcul Natural Văcărești este inițiatorul proiectului, având în prezent ca parteneri alte 4 organizații non-guvernamentale: Funky Citizens, Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, Centrul de Ecologie Montană și Societatea Carpatină Ardeleană EKE Satu Mare. Pe parcursul celor doi ani, Asociația și-a propus cooptarea mai multor organizații non-profit și grupuri de inițiativă active în sfera protecției mediului, a educației și a recreerii sănătoase, care să preia ștafeta pe plan local și să continue demersurile de înființare și protejare a ariilor naturale urbane.

Sunt planificate 15 evenimente educative dedicate publicului larg, 15 tururi ghidate în ariile naturale identificate; promovarea în spațiul online a importanței naturii din orașe printr-un podcast și organizarea unei școli de jurnalism de mediu.

Beneficiarii proiectului sunt, în primul rând, locuitorii orașelor aglomerate. În viziunea proiectului, implicarea comunității este esențială, iar România poate avea o rețea națională de arii naturale urbane protejate chiar de către orășeni.

Alinierea României la standardele Uniunii Europene

Rețeaua ariilor naturale urbane reprezintă o adaptare la nivel local a strategiei Uniunii Europene pentru biodiversitate, parte a Pactului Ecologic European.