Street Delivery. Soluțiile bucureștenilor pentru un oraș mai bun

În timpul celei de-a 15-a ediție a Street Delivery, artiști, riverani, pietoni, arhitecți, asociații, ONG-uri și grupuri de inițiativă civice au găsit soluții pentru un oraș mai bun: râu pentru oameni, cinematograf între blocuri, cartiere deschise.

În weekendul 3-5 iulie a avut loc la București a 15-a ediție a evenimentului-manifest Street Delivery. Peste 40 de zone ale orașului au fost readuse la viață prin mici evenimente, momente, activări sau inițiative cetățenești care au activat în siguranță comunități obosite de izolare.

„Anul acesta, împinși de la spate de pandemie, dar și de o dorință mai veche, ne-am decis să ducem Street Delivery în cartierele Bucureștiului. Pentru că un oraș nu trăiește doar în centru, iar locuitorii săi au nevoi, inițiative, probleme și soluții, indiferent dacă locuiesc la periferie, în buricul târgului sau de-a lungul râului. Timp de trei zile, oamenii au explorat metode de a-și transforma orașul, de a-l adapta pandemiei și de a se apropia de comunitatea în care trăiesc. Entuziasmul celor implicați și al publicului larg e un semn că acest nou format nu ar trebui să rămână doar o soluție de criză”, a transmis Timea Honț, coordonator Street Delivery.

Artiști, riverani, pietoni, arhitecți, asociații, ONG-uri și grupuri de inițiativă civice din zone precum Chibrit, Cișmigiu, Kiseleff, Aviației, Carol-Filaret și multe alte cartiere au venit cu soluții și rezoluții pentru un oraș adaptat nevoilor comunitare.

ReSoluția din Pantelimon: cinematograf în cartier

Blocurile gri ale Pantelimonului au devenit sâmbătă seară cinematograf în aer liber cu loje la balcon. Cu sprijinul ShortsUP, au fost proiectate cele mai bune scurtmetraje votate de public în ultimii ani într-o zonă în care nu a mai avut loc niciodată un eveniment cinematografic. Vecinii s-au bucurat de filme scurte de la propriile ferestre, iar unii dintre ei au coborât din apartamente în stradă, cu scaune, pături și gustări.

ReSoluția pentru Dâmbovița: un râu pentru oameni

Wolfhouse Production, Rowmania (Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23) și SupAcademy au recuperat râul din canotci, waterboard-uri și alte mijloace de plutire, arătând că râul emblematic al Bucureștiului merită mai mult decât să fie doar privit. În paralel, artiștii Irina Mocanu și Georgian Constantin au realizat o pictură murală tematică la intrarea în fosta clădire industrială, mica grădină din fața centrului comunitar La firul ierbii a fost reîmprospătată, iar comunitatea makerilor de la NOD makerspace și-a deschis porțile către toți cei curioși.

ReSoluții pentru pereți

Pe Arthur Verona, artistul Alex Baciu din Timișoara a lăsat pe calcan un mesaj simplu, dar de efect pentru cei ce traversează zona: „Oricum aveam nevoie de o pauză. Respiră!”. Alți artiști au dat o viață nouă unor pereți din zonele Ion Câmpineanu 31, șoseaua Griviței, colț cu Budișteanu, Tăbăcarilor 29.

În 2020, rețeaua Street Delivery cuprinde alte 10 orașe din România & Republica Moldova care se pregătesc să-și recupereze urbele și să propună soluții și rezoluții pentru o viață mai bună în citadelă: Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Oradea, Baia Mare, Bacău, Constanța, Chișinău.