Telescopul spațial James Webb de 10 miliarde de dolari a fost despachetat în Kourou

Inginerii au desfăcut cutia telescopului spațial James Webb în Guyana Franceză și acum îl vor pregăti pentru lansare.

Succesorul de 10 miliarde de dolari al observatorului Hubble a ajuns în portul spațial european Kourou în urmă cu cinci zile, după ce a fost expediat din SUA.

Acum a fost eliberat de containerul său de transport și ridicat în verticală pentru a permite să înceapă verificările de prevenire.

JWST este unul dintre marile proiecte științifice ale secolului 21 și va merge pe orbită pe 18 decembrie.

O rachetă Ariane-5 va arunca telescopul într-o poziție de observare la aproximativ 1,5 milioane de km de Pământ.

De acolo, va privi mai adânc în cosmos – și astfel mai înapoi în timp – decât este posibil cu Hubble.

Acesta va face acest lucru cu o oglindă mult mai mare (6,5 m în diametru față de 2,4 m) și instrumente care sunt acordate la infraroșu.

Oamenii de știință speră că această configurație poate detecta lumina de la prima populație de stele din Univers care a pornit acum mai bine de 13,5 miliarde de ani.

JWST este o asociere între agențiile spațiale SUA (NASA), europene (Esa) și canadiene (CSA).

Au trecut mai mult de trei decenii de la concepția originală pentru a ajunge la acest punct.

Asamblarea finală și testarea au fost finalizate în luna august la fabrica Northrop Grumman din Redondo Beach, California, după care telescopul a fost pregătit pentru o călătorie de 16 zile, 2.500 km pe mare în Guyana Franceză, o călătorie care a dus observatorul prin Panama Canal.

Echipele din portul spațial european vor inspecta mai întâi JWST pentru a confirma că nu au fost ridicate daune în tranzit. Telescopul va fi apoi alimentat și împerecheat cu Ariane 5.

În ultimele săptămâni, avioanele de marfă au sosit în Guyana Franceză cu instrumentele și echipamentele de sprijin necesare pentru a lucra pe Webb în următoarele săptămâni.

O etapă cheie în pregătiri vine vineri, când un alt Ariane-5 va lansa doi sateliți de comunicații de la Kourou. Acest lucru trebuie să aibă loc pentru a elibera masa de lansare pe care va fi integrată racheta Webb.