Schimba ceva chiar azi pentru un viitor verde!

În aceste zile, România are șansa unică de a obține sute de milioane de euro pentru a reduce considerabil poluarea și pentru a prioritiza energia verde. Pentru asta, însă, e nevoie de un plan real de eliminare a cărbunelui, care să conțină măsuri de înlocuire a acestuia cu noi capacități pe energie regenerabilă și care să asigure locuri de muncă decente pentru oamenii care lucrează acum în industria mineritului.

Problema? Acest plan lipsește în continuare, iar Ministerul Energiei e ancorat în trecut. În acest moment, negociază cu Comisia Europeană un așa-zis plan de decarbonare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) – principalul producător de energie pe cărbune din România. Din păcate, acest plan este total greșit: va crește emisiile, va accentua efectele schimbărilor climatice, va genera mai multă poluare și mai mulți factori de risc pentru sănătate, va cheltui inutil miliarde de euro din buzunarele noastre, ale tuturor.

Există fonduri europene consistente care ne pot ajuta să creăm condiții pentru tranziția la energia verde și pentru dezvoltarea comunităților afectate, precum Gorj și Valea Jiului. Îi cerem Ministrului Energiei, Virgil Popescu, să le acceseze, să nu mai cheltuiască banii noștri pentru poluare și să prioritizeze o tranziție sănătoasă, cu grijă față de oameni și mediu.

Trebuie să lăsăm în urmă combustibilii fosili cât mai repede și să ne producem energia din surse regenerabile, curate. Iar această schimbare pe care ne-o dorim are nevoie de o strategie clară, cu obiective ambițioase, în care vocile cetățenilor sunt ascultate și contează.

E important să ne mobilizăm în număr cât mai mare! Ajută-ne să fim o voce mai puternică!

Spune alături de noi că vrei un viitor mai curat, fără cărbune!

Semneaza petitia mai jos.

https://act.greenpeace.org/page/78671/action/1?_gl=11oz7977_gaMTIzNTUwMzg1OC4xNjEzMDU5NzQ2_ga_PBE50ECDXV*MTYxNjc2NTAwNS42LjEuMTYxNjc2NTAyMi4w&_ga=2.67180241.1931636116.1616765006-1235503858.1613059746