Tesla a mutat furnici, lilieci și păsări de lângă Berlin, unde construiește o nouă fabrică

Tesla construiește lângă Berlin o nouă fabrică și, în urma presiunii ecologiștilor, și-a asumat să mute vietățile sălbatice de pe acea parcelă – cum ar fi furnici, lilieci și păsări – în zone unde să fie în siguranță.

La jumătatea lunii februarie, angajații au început să pregătească cele 92 de hectare, după ce au primit undă verde de la autoritățile locale. Totuși, compania americană n-a primit încă permisul de mediu pentru a construi, asumându-și riscul să înceapă pregătirile chiar și fără acesta.

Tesla a plătit aproape 41 de milioane de euro pentru locul unde va fi construită fabrica, iar contractul a venit cu multe condiții. De exemplu, producătorul american de mașini electrice a trebuit să promită nu doar că va planta de trei ori mai mulți copaci decât va tăia, cât și că va muta furnicile și șopârlele și va atârna 400 de cuiburi pentru păsări.

În luna ianuarie, CEO companiei, Elon Musk, a transmis pe Twitter: „Giga Berlin/GF4 va fi construită cu sustenabilitatea și mediul în gând.”

La jumătatea lunii martie, Tesla a instalat garduri de protecție ca să împiedice șopârlele de nisip – care sunt protejate – dar și alte vietăți sălbatice să treacă din pădure în zona unde se construiește fabrica. În afară de protejarea șopârlelor de posibile accidente, compania trebuie să angajeze experți care să prindă fiecare exemplar și să-l mute în altă locație. Mutarea fiecărei șopârle costă în jur de 4.000 de euro.

Ieri, mai multe mușuroaie de furnici de lemn, identificate pe parcela de pământ, au fost ridicate cu tot cu insecte şi transportate până într-o pădure din apropiere unde au fost relocate.

Naturaliștii au semnalat acolo și prezența a cinci lilieci. Trei dintre ei şi-au găsit adăpost în singurul pin de pe aceste teren, care nu a fost tăiat până când vietățile nu și-au terminat perioada de hibernare, la sfârșitul lunii martie.

Tesla doreşte să asambleze până la 500.000 de automobile pe an în viitoarea fabrică de la Gruenheide, de lângă Berlin, începând de anul viitor. Aceasta va fi prima fabrică europeană a companiei americane.