Glutamina (sau L-glutamina) este cel mai abundent aminoacid neesențial din corp. Cercetările arată că glutamina poate crește imunitatea, preveni pierderea musculară, accelera recuperarea musculară din cauza bolilor sau rănilor și poate îmbunătăți digestia.

Dar nivelurile de L-glutamină pot scădea din cauza bolilor severe, a exercițiilor intense, a rănilor sau a îmbătrânirii. În momente ca acestea, trebuie să vă suplimentați corpul cu surse externe de acest aminoacid.
Top 15 alimente bogate in L-glutamină pe care ar trebui să le adăugați în dieta dumneavoastră
1. Fructe de mare și pește
Peștele, midiile, creveții și crabii, sunt surse excelente de glutamină. Peștii de apă de mare conțin mai mult conținut de glutamină decât peștii de apă dulce. Puteți prepara la aburi, grătar sau adăugați-le la supe și salate. Asigurați-vă că nu le gătiți prea mult, deoarece pierd textura și valoarea nutrițională.
2. Carne
Carnea este o sursă excelentă de proteine. Puiul, mielul și carnea de vită sunt surse excelente de glutamină și puteți include oricare dintre acestea în prânz sau cină. Cu toate acestea, aveți grijă la cantitatea de carne roșie pe care o consumați dacă sunteți obez sau aveți o problemă cardiacă sau tensiune arterială crescută.
Evitați să consumați carne gătită excesiv și consumați legume cu frunze verzi lângă carne pentru a echilibra dieta.
3. Varză roșie
Varza roșie este o legumă bogată în glutamină. Ajută la construirea imunității și vă îmbunătățește starea generală de sănătate.
Includeți în salate, sandvișuri sau in alte preparate, fără a prepara termic, deoarece gătitul îi distruge conținutul de glutamina. De asemenea, puteți lua în considerare sucul de varză roșie sau varză roșie murată.
4. Lapte
Laptele este bogat în glutamină și ajută la promovarea producției de glutation, un antioxidant important
Consumați lapte dimineața la micul dejun fără adaos de zahăr pentru a umple nivelurile de glutamina epuizate din corpul dumneavoastră. De asemenea, vă va întări oasele în același timp.
5. Ouă
Ouăle sunt, de asemenea, surse bune de glutamină.
În funcție de necesitățile zilnice, puteți consuma ouă la micul dejun sau la prânz pentru a furniza organismului cantitatea necesară de vitamine, minerale și aminoacizi.
6. Iaurt
Iaurtul are multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea numărului de bacterii intestinale și îmbunătățirea digestiei. Includeți-l în dieta dvs. dacă sunteți în căutarea unei surse dietetice de glutamină. Asigurați-vă că iaurtul pe care îl consumați este din lapte provenit de la vaci hrănite cu iarbă.
Cel mai bine este să faceți un castron de iaurt acasă și să îl păstrați în frigider în loc să îl consumați pe cel disponibil pe piață cu un conținut scăzut de glutamina. Adăugați în salată în loc de maioneză, serviți ca gustare sau adăugați fructe pentru un desert delicios.
7. Brânză Ricotta
Brânza ricotta se obține prin adăugarea de acid citric sau suc de lime în lapte, ceea ce duce la precipitarea proteinelor din lapte. La fel ca laptele, brânza ricotta este o sursă bună de glutamină.
O puteți servi la micul dejun adăugând puțină sare și piper. Adăugați puțin zahăr dacă nu vă îngrijorează creșterea în greutate. Adăugați la salate, sandvișuri și împachetări pentru a vă face prânzul foarte special.
8. Nuci
Nucile sunt surse bogate de grăsimi și proteine sănătoase. Glutamina este prezentă în abundență în nuci. Este ușor să mâncați excesiv, prin urmare, trebuie să urmăriți câte nuci consumați. Aproximativ o mana de nuci pe zi este suficient
Adăugați nuci la shake-ul de proteine de casă, la micul dejun, salată, orez aromat etc. Mâncați migdale, alune, fistic, arahide și nuci fără a le prăji pentru a păstra valoarea nutritivă intactă.
9. Fasole
Fasolea și soia sunt surse excelente de glutamină. Dacă sunteți vegetarian și nu puteți avea surse animale de glutamină, consumați fasole. Consumul de fasole poate ajuta, de asemenea, la accelerarea procesului de recuperare a unei leziuni.
Serviți fasole fiartă cu legume și o sursă slabă de proteine, cum ar fi ciuperci sau piept de pui, pentru a avea o dietă sănătoasă echilibrată.
10. Pătrunjel
Pătrunjelul este o plantă foarte iubită, care este folosită pentru a adăuga gust și aromă diferitelor feluri de mâncare. Pe lângă faptul că este o sursă bună de vitamine, minerale și fibre dietetice, pătrunjelul este, de asemenea, bogat în glutamină.
11. Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza, salata verde, ridichea și coriandrul, sunt surse bune de glutamină. Dacă te antrenezi regulat, te odihnești mai puțin și te simți obosit tot timpul, include aceste legume in dieta ta, îți vor îmbunătăți sănătatea și îți vor întări imunitatea.