Oxitocina. Hormonul tandreţii

Oxitocina. Hormonul tandreţii

Poate că iubirea nu este suficientă pentru o viață fericită, dar cu siguranță are capacitatea de a ne activa unul dintre hormonii fericirii: oxitocina!

Oxitocina este un hormon produs de hipotalamus și eliberat în sânge de către glanda pituitară sau hipofiza, iar una dintre principalele funcții ale oxitocinei este aceea de a facilita nașterea. Nu e de mirare că a fost supranumită „drogul iubirii” sau „hormonul iubirii”.

Oxitocina produce senzația de siguranță în preajma altor persoane, liniștea dată de apropierea fizică. Este hormonul care ne motivează să avem încredere în alte persoane, pentru a ne simți în siguranță în compania altora.

Atingere și încredere – de asta au nevoie oamenii pentru a declanșa secreția de oxitocină. Oxitocina se declanșează când te ții de mână cu cineva, dar și când ai orgasm, după cum se declanșează și când te simți susținut.

Sexul declanșează o secreție bruscă și abundentă de oxitocină și generează multă încredere socială de scurtă durată. Ținutul de mână stimulează secreția unei cantități mici de oxitocină.  Legăturile de prietenie stimulează oxitocina și, în consecință, asigură succesul reproducerii.

Oxitocina facilitează contractarea mușchilor uterului, în momentul nașterii și diminuează durerile. În cazul unui travaliu lent, gravidei i se poate administra oxitocină pentru a accelera procesul. Ajută și în declanșarea lactației și favorizează legătura dintre mamă și copil, creându-se așa-numita relație de atașament.  Interacțiunea cu mama declanșează secreția de oxitocină și la bebeluș, care începe să se încreadă în părinte.

În plus, și îngrijirea copiilor altor persoane poate declanșa secreția de oxitocină.