Cușcușul este un tip de pastă făinoasă, care se gătește extrem de rapid și poate fi servit alături de legume, pește, carne și chiar și acompaniat de mirodenii și fructe, sub formă de desert. Preparatele cu cușcuș se prepară extrem de rapid, prin înmuiere în apă fierbinte. În doar câteva minute, cușcușul este gata, de aceea este un aliment popular. Dacă este gătit corect, cușcușul capătă o textură moale, pufoasă.
Lucruri interesante despre cușcuș
Este inventat de romani sau cel puțin așa bănuiesc cercetătorii. Cei din partea de nord a Africii susțin că ei au inventat cușcușul, însă unele studii indică faptul că romanii au inventat cușcușul și ei l-ar fi dus și în Africa. Nu este o cereală, cu toate că mulți sunt tentați să creadă asta. Cușcușul este o pastă făinoasă.
Cușcușul instant, pe care îl găsim în comerț la noi, nu e nici pe departe atât de gustos precum cel tradițional african. Există mai multe tipuri de cușcuș. Cușcușul cu bob mare poate fi etichetat drept „perlă”, de exemplu.
Ce beneficii are cușcușul
Îmbunătățește sănătatea digestivă
O cană de cușcuș gătit vine la pachet cu 200 de calorii, dintre care 12% sunt alcătuite din proteine, 87% din amidon și doar 1% din grăsimi. O cană de cușcuș asigură aproximativ 35% din doza zilnică recomandată de fibre dietetice, precum și vitamine și minerale, motiv pentru care este mai indicat decât orezul alb, de exemplu. Fibrele susțin sănătatea digestivă și din acest motiv ne simțim sătuli după masă.
Ajută la dezvoltarea masei musculare
Proteinele din cușcuș sunt macronutrienți benefici, care ajută la menținerea greutății. Mai mult decât atât, acestea contribuie la dezvoltarea masei musculare.
Sursă de carbohidrați care oferă energie organismului
Carbohidrații sunt sursa preferată de energie a organismului. Persoanelor active li se recomandă să includă cât mai mulți carbohidrați în dieta lor, care să le fie de ajutor în recuperarea de după exercițiile fizice. De aceea, este recomandat cușcușul din cereale integrale, deoarece aproximativ jumătate din aportul zilnic de cereale ar trebui să provină din cereale integrale.
Poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare
Cușcușul din cereale integrale poate îmbunătăți sănătatea generală a inimii datorită fibrelor care se găsesc din abundență în aceste paste făinoase. Un consum suficient de fibre îmbunătățește nivelul colesterolului și al zahărului din sânge. Iar asta se traduce prin faptul că se diminuează riscul de afecțiuni cardiovasculare.
Cum prepari cușcuș cu legume la grătar
Cușcușul cu legume este un preparat potrivit și pentru adulți și pentru copii, poate fi consumat chiar și de vegetarien, și este o sursă excelentă de proteine vegetale și vitamine. În plus, este suficient de sățios și nutritiv.
Ingrediente:
• 250 g cușcuș
• 2 roșii medii
• 1 ceapă roșie
• 280 ml apă
• 3 ardei grași roșii
• 2 dovlecei
• 2 mâini plante aromatice
• ulei de măsline
• 2 lămâi
• sare de Himalaya
• piper negru
Mod de preparare:
Modul în care pregătești cușcușul face o mare diferență în beneficiile nutriționale pe care le obții atunci când este consumat. Mulți oameni îl fierb în apă cu o cantitate mică de unt sau ulei de măsline. În acest caz, caloriile totale vor crește, precum și conținutul de grăsimi, în funcție de cantitatea de unt sau de ulei pe care o utilizați. Dacă presărați parmezan sau alte toppinguri în cușcuș, acesta va adăuga mai multe calorii.
Dacă folosiți cușcuș prefiert, îl puneți într-un bol și-l acoperiți cu apă caldă. Astfel se va înmuia și veți vedea cum va absorbi treptat apa. Cât timp cușcușul este pus la înmuiat, trebuie să coaceți ardeii.
Indiferent dacă îi coaceți în cuptor, pe grill, în flacără sau pe grătarul din grădină, ei trebuie să se înnegrească pe toate părțile, iar când sunt gata se așază într-un bol și se acoperă, pentru a-i putea curăța mai ușor. După aproximativ 5 minute, ardeii pot fi descojiți. Următorul pas este scoaterea semințelor. După ce îi curățăm, îi tăiem în bucăți mari.
La fel procedăm și în cazul roșiilor: le coacem bine, apoi le tocăm mărunt. Dovleceii se feliază și se frig într-o tigaie grill foarte bine încinsă. Când s-au înmuiat îi punem peste cușcuș alături de ardeii copți, roșiile coapte, plantele aromatice, ceapa feliată fin. Dacă aveți la îndemână, folosiți ceapă verde în locul celei roșii.
Ca plante aromatice am folosit busuioc, coriandru, pătrunjel, dar dacă vă place puteți adaugă și mentă. Sosul se prepară foarte ușor din zeama celor 2 lămâi, 8 linguri de ulei de măsline, 1/2 linguriță de piper și 1/2 linguriță de sare, amestecate foarte bine. Adăugați acest sos în bolul în care se află și celelalte ingrediente, amestecați și asezonați după gust dacă mai este nevoie.
Cușcușul cu legume preparat se poate consuma fie ca atare, pe post de fel principal, fie pe post de garnitură, alături de friptură sau pește la grătar/ cuptor.