Trucuri pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit

Se întâmplă destul de des să spunem că avem „o zi proastă”. Ce nu știm, însă, este că aproape 40% din sentimentele de fericire pe care le trăim sunt, de fapt, „autofabricate”. Mai precis, noi înșine alegem să ne facem fericiți.

Afla ce trucuri poti folosi pentru a-ti garanta mai multa fericire,

Răsfoiește fotografii vechi

Cercetătorii de la Universitatea Open din Marea Britanie au stabilit că, atunci când un individ se simte trist, alcoolul și televizorul ajută în proporție de 1%, însă răsfoirea unor fotografii crește starea de spirit cu 11%.

Mănâncă nuci sau alune

Sau alege o salată cu somon la prânz. Aceste alimente sunt bogate în omega-3, care ajută la eliberarea energiilor negative.

Încearcă aromaterapia

Un studiu desfășurat în Austria pe mai multe grupuri de respondenți a arătat că participanții din două grupuri au fost mai activi, mai pozitivi și mai calmi în timpul interviurilor. Aceștia fuseseră într-o cameră parfumată anterior.

Dă la o parte draperiile!

Studiile arată că persoanele care se trezesc în lumină naturală au o stare de spirit mai bună pe parcursul întregii zile. Așadar, bucură-te de lumină!

Fă ordine!

Lucrurile dezordonate și aglomerate de pe biroul tău îți reamintesc în permanență câte lucruri ai de făcut. Fă ordine pentru a te elibera de acest stres și pentru a munci liniștită în continuare.

Gătește!

Pentru mulți, gătitul funcționează ca un medicament. Activitatea este liniștitoare și necesită concentrare, astfel încât nu te mai gândești la celelalte probleme din timpul zilei, cauzatoare de stres.

Fă o faptă bună!

Persoanele care fac voluntariat au şanse mai mari să fie mai fericite decât oamenii care nu fac acest lucru, indiferent de cât de mulţi bani câştigă sau de alţi factori socioeconomici. Cercetătorii cred că voluntariatul stimulează sau încurajează fericirea, deoarece creşte empatia, lucru care te face să apreciezi toate lucrurile bune din viaţa ta.

Ţine un jurnal şi notează-ţi lucrurile bune

În fiecare noapte, scrie pe hârtie trei lucruri care au descurs bine pentru tine în acea zi, indiferent de cât de minore par. Descrie cât mai bine acele lucruri şi notează-ţi rolul pe care tu l-ai jucat în faptul că ai făcut ca fiecare moment să se întâmple. Vei vedea cât de mult control ai asupra lucrurilor pozitive din viaţa ta şi astfel îţi vei îmbunătăţi starea de spirit.

Lasă-te dus(ă) de val!

Unele momente frumoase şi îmbucurătoare par sa aibă nevoie de reflectare şi de disecare. Alteori, poate că savurezi experienţele mai bine când pur şi simplu te scufunzi în momentul prezent, fără să stai să analizezi sau să judeci lucrurile. Aşa că cel mai bun sfat este să asculţi muzica ta preferată la căşti, într-o cameră întunecată. Sau te poţi pierde în paginile unui roman preferat, pe care simţi că nu îl poţi lăsa din mână. Acordă suficient timp, cel puţin o dată pe săptămână, pentru hobby-ul tău favorit, astfel încât să îţi îmbunătăţeşti starea de spirit, lăsându-te purtat(ă) de val.

Nu uita de sărut!

Sărutul este ceva romantic, dar nu îl trece cu vederea, pentru că nu doar îţi îmbunătăţeşte viaţa sexuală, dar are şi alte beneficii. Saliva bărbaţilor conţine testosteron, iar o atingere a buzelor se va dovedi un sistem pe care te poţi baza când vrei să ai o stare de spirit mai bună. Săruturile, totodată, îţi „inundă” fluxul sangvin cu dopamină, care stimulează acea parte a creierului pe care o stimulează cocaina.

Şi dacă ai nevoie de un motiv în plus pentru a plasa un sărut pe buzele persoanei iubite, nu uita că sărutul e bun şi pentru sănătatea inimii. Cercetările arată că sărutatul în mod regulat reduce colesterolul atât la femei, cât şi la bărbaţi.