Comisia Europeană a anunţat alocarea a 232 de milioane de euro suplimentar pentru a combate începutul epidemiei de coronavirus în blocul comunitar, după o înmulţire a cazurilor de infectare cu noul coronavirus COVID-19 în Italia, unde s-au înregistrat deja cinci decese, cerând în acelaşi timp statelor membre să nu ia măsuri pripite fără a cântări dovezile ştiinţifice, informează agenţia DPA, consultată de Agerpres.
Aproximativ jumătate din această finanţare – 114 milioane de euro – este destinată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a îmbunătăţi pregătirea şi măsurile de intervenţie în ţările cu sisteme de sănătate precare. Cea mai mare parte a fondurilor rămase va fi orientată însă spre cercetarea ştiinţifică, de exemplu cu privire la dezvoltarea de vaccinuri, detaliază un comunicat al Comisiei Europene. S-a planificat alocarea a 15 milioane de euro în Africa, inclusiv Institutului Pasteur Dakar din Senegal, pentru sprijinirea unor măsuri precum diagnosticarea rapidă şi supravegherea epidemiologică.
De asemenea, 100 de milioane de euro sunt dedicate cercetării: 90 de milioane de euro sunt destinate unui parteneriat public-privat cu industria farmaceutică în scopul dezvoltării unui vaccin, iar 10 milioane de euro sunt destinate unor proiecte de cercetare în epidemiologie, diagnosticare, terapii şi gestionarea clinică a izolării şi prevenţiei.
În fine, 3 milioane de euro sunt alocate Mecanismului de protecţie civilă al UE, pentru zborurile de repatriere a cetăţenilor UE din Wuhan, China.
„Cu peste 2.600 de vieţi pierdute deja la nivel mondial, nu există altă opţiune decât să ne pregătim la toate nivelurile”, a declarat comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic. În opinia acestuia, măsuri precum închiderea frontierelor în cadrul zonei Schengen de călătorie fără restricţii în Europa ar trebui să se bazeze numai pe evaluări de risc, recomandări ştiinţifice şi proporţionalitate.
„Având
în vedere evoluţia rapidă a situaţiei, suntem pregătiţi să intensificăm
măsurile de asistenţă. În acest sens, o misiune comună de experţi ai
Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor şi ai Organizaţiei
Mondiale a Sănătăţii va pleca spre Italia, săptămâna aceasta, pentru a
sprijini autorităţile italiene”, a declarat Stella Kyriakides, comisar
european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.