Utilizatorii aplicației Inspectorul Pădurii nu au acces la informații publice

Organizațiile Agent Green, Declic și Greenpeace acuză Ministerul Mediului că aplicația și portalul Inspectorul Pădurii sunt private de informații publice. Utilizatorii nu mai au acces la transporturile de lemn mai vechi de 3 zile și nu mai sunt disponibile ruta și destinația unui camion, făcând imposibilă realizarea de anchete ample independente.

 „Este vorba de o amputare mult mai gravă decât făcuse conducerea din anii 2017-2019 și pe care printr-o lupta consecventă alături de celelalte ONG-uri o corectasem în anul 2020. Mai precis, publicul nu mai are acces la transporturile de lemn mai vechi de 3 zile, desi sistemul stocheaza toate transporturile din 2008 încoace”, reclamă Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Nici ruta unui camion nu este disponibilă și nici destinația. Alertele din zonele unde lipsesc arbori au dispărut, iar fotografiile cu încărcătura, prevăzute în HG nu sunt disponibile pe noua aplicație. Pentru public este singurul mod de a distinge camioanele legale de cele care fac multiple transporturi pe zi cu un singur set de documente.”, a adăugat Ciprian Galușcă, coordonator campanii păduri al Greenpeace România.

„Au dispărut complet straturile cu ariile protejate și toate pădurile virgine și potențial virgine. Nu se mai poate vedea informația privind specia de arbori transportantă, informație care a fost înlocuită cu grupe generale, precum rășinoase sau foioase. Nu apar nici măcar promisele hărți de înaltă rezoluție”, a încheiat Antoniu Bumb, coordonator campanii păduri al Declic.

Totodată, organizațiile își exprimă susținerea față de noul SUMAL 2.0, chiar dacă la capătul operatorilor economici au apărut probleme cu introducerea și procesarea datelor care cauzează o reticență majoră a industriei.

„SUMAL 2.0 este la început și are probleme rezolvabile din punct de vedere al programării. Aceste probleme trebuie rezolvate urgent fără alterarea HG-ului, așa cum susțin unii jucători de pe piață care sunt mai degrabă speriați că noul SUMAL este capabil să stopeze tăierile ilegale atunci când va fi complet operațional și transparent”, a adăugat Păun.

În privința transparenței publice, normele publicate în MO 570 / 30.6.2020 stabilesc că următoare informații sunt publice fără limită de timp:

(8) Aplicația SUMAL 2.0 Inspectorul Pădurii prevăzută la art. 3 lit. h) este utilizată pentru a furniza populației informații și date din SUMAL 2.0 care au caracter public referitoare la exploatările forestiere și transporturile de materiale lemnoase/produse din lemn, cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal și a secretului comercial, și pentru accesul proprietarilor de fond forestier la informațiile din SUMAL 2.0 aferente proprietății. Informațiile cu caracter public care pot fi vizualizate în aplicația SUMAL 2.0 Inspectorul Pădurii sunt:

  • informațiile din avizul de însoțire cu privire la cod aviz, data și ora emiterii, emitent, tipul de transport, document de proveniență, punctul de încărcare, volum, specii/grupă de specii, sortimente, numele operatorului economic care efectuează transportul și numărul de înmatriculare al mijlocului de transport;
  • traseul parcurs în timpul transportului disponibil public după finalizarea transportului;
  • fotografiile mijlocului de transport față, spate și lateral, care se înregistrează în SUMAL 2.0;
  • hărțile amenajistice înregistrate în SUMAL 2.0;
  • informațiile aferente actului de punere în valoare și inventarul înregistrate în SUMAL 2.0;
  • autorizația de exploatare cu numele operatorului economic care efectuează lucrări, înregistrată în SUMAL 2.0;
  • coordonatele tuturor punctelor ce reprezintă schimbări în coronament/imagini, în urma procesului de teledetecție prin intermediul imaginilor satelitare pentru generarea de alerte automate;

Transparența și trasabilitatea sunt elemente cheie în combaterea tăierilor ilegale. Atâta timp cât autoritățile au fost capable în ultimii ani să depisteze doar 1% din tăierile ilegale, credem că implicarea publicului la îmbunătățirea situației nu este doar o mână de ajutor, ci este esențială pentru stoparea dezastrului din pădurea României”, a încheiat Gabriel Păun.

Organizatorii Marșului pentru Păduri – Agent Green, Declic și Greenpeace  – cer Ministerului Mediului să publice de urgență, atât în aplicația mobilă, cât și la portalul Inspectorul Pădurii, toate informațiile de interes public garantate prin normele de aplicare ale HG 497/2020. Organizațiile cer de asemenea tragerea la răspundere a funcționarilor din minister care au girat această secretizare abuzivă.