Volkswagen a deschis o fabrică pentru reciclarea bateriilor mașinilor electrice

De cele mai multe ori, bateriile mașinilor electrice primesc o a doua șansă la viață după ce nu mai servesc scopului pentru care au fost construite – sunt folosite în stațiile de încărcare de pe autostrăzi sau devin generatoare de energie pentru locuințe. Volkswagen a deschis o fabrică unde bateriile vor fi reciclate după ce nu mai pot fi folosite nici măcar în aceste cazuri.

De obicei, bateriile folosite la mașini electrice au o durata de viață de 10 ani de la prima utilizare, până când nu mai sunt suficient de puternice pentru acest scop. Însă pot fi folosite în situații în care nu este nevoie de multă energie electrică.

Volkswagen a deschis recent o fabrică în Salzgitter, Germania, unde bateriile – aflate la finalul vieții – vor fi descărcate complet, dezmembrate, iar componentele vor fi măcinate individual și uscate. Prin acest proces, compania auto speră să recupereze materiile prime necesare pentru producția de baterii noi, precum cupru, aluminiu, litiu, mangan, cobalt și grafit.

„Din cercetări știm că materiile prime din bateriile reciclate sunt la fel de eficiente ca cele noi”, a declarat Mark Möller, șeful departamentului de dezvoltare tehnică și E-mobilitate. „În viitor, sperăm să sprijinim producția de baterii cu materialele pe care le recuperăm. Ținând cont de faptul că cererea pentru baterii și, respectiv, de materii brute vor crește dramatic, putem să beneficiem de fiecare gram de material reciclat.”

Volkswagen anticipează că nu va primi un număr mare de baterii în fabrica de reciclare de la mașinile sale electrice decât abia la sfârșitul deceniului, deci proiectul de la Salzgitter va începe ca unul pilot. Va recicla 3.600 de baterii pe an, cu posibilitatea creșterii capacității.

„Este secolul 21. Orice nouă tehnologie ar trebui să-i impună automat dezvoltatorului, producătorului sau vânzătorului să fie responsabil de recuperarea și refolosirea componentelor și materiilor cheie”, a scris un comentator la știrea de pe New Atlas.