ZECE MOTIVE PENTRU CARE MERITĂ SĂ IERȚI

1. Pentru că nu ai pe cine ierta. Știu că s-ar putea să ți se pară un lucru ciudat și aproape de neînțeles. Lasă-mă să îți explic. Dacă ar exista cineva care trebuie iertat înseamnă că lucrurile sunt altfel decât perfecte în această lume. Tu nu ai pe cine să ierți pentru că nimeni nu ți-a greșit vreodată. Ai cerut și ai fost de acord cu fiecare experiență pe care ai trăit-o până acum. Oamenii pe care i-ai întâlnit sunt exact cei pe care ai vrut să îi întâlnești. Nu există lucruri accidentale și nici „dacă ar fi fost altfel, ar fi fost mai bine”. Evenimentele se întâmplă exact în ordinea în care trebuie să se întâmple și în ordinea în care vrei să se întâmple. Nu poți să urăști pe cineva pentru că te-a bătut, te-a certat, sau ți-a făcut ceea ce tu consideri o nedreptate. Asta pentru că nu există nedreptăți. Totul este exact cum trebuie să fie și cum ai ales tu să fie.

2. Pentru că dacă nu ierți te otrăvești. Bunica mea folosea această expresie înțeleaptă atunci când o supăra cineva. Ea nu spunea niciodată că cineva o enervează. În schimb folosea expresia: „mă otrăvesc”. Îmi dau seama că, acum câțiva zeci de ani, oamenii foloseau expresii foarte plastice care să le descrie starea. Astăzi, în mare parte, am pierdut această înțelepciune. Atunci când ești supărat pe cineva sau simți că nu îl poți ierta, este ca și cum ai bea tu o sticluță cu otravă și te-ai aștepta ca substanța să îi facă rău celuilalt. Asta nu se întâmplă însă niciodată. Tot ceea ce reușești să faci este să îți încetinești vibrația deconectându-te de la frecvențele iubirii. Înțelege că nu ai pe cine ierta și nu te mai otrăvi.

3. Te menții pe frecvențele iubirii. În jurul tău există multă, multă iubire. Tot ceea ce trebuie tu să faci este să te deschizi înspre a simți asta. Dacă înveți să ierți învățând că nu ai pe cine ierta, vei fi mult mai deschis înspre a simți și împărtăși iubirea.

4. Primești mai mult din ceea ce viața îți pune la dispoziție. Dacă nu înțelegi iertarea, nu înțelegi iubirea. Iar dacă nu înțelegi iubirea, închizi multe din porțile prin care viața de abia așteaptă să îți ofere. Tot ceea ce ți-ai dorit vreodată este deja acolo. Tot ceea ce trebuie tu să faci este să te deschizi înspre a primi. Dacă nu ierți, tu transmiți mesaje în jurul tău care spun că nu trebuie să îți fie oferit mai mult fiindcă tu nu ești capabil să fii recunoscător pentru ceea ce deja ai.

5. Iertând îl faci un alt om pe cel iertat. Imaginează-ți o bătaie cruntă pe care ai încasat-o, sau gândește-te la cel care din varii motive te-a făcut să afirmi că nu îl vei ierta niciodată. Acum gândește-te că în secunda imediat următoare bătăii încasate, sau imediat după încheierea scenei care te-a făcut să urăști, te duci la cel în cauză, îl îmbrățișezi, și îi spui că îi ești recunoscător pentru ceea ce tocmai a făcut. Asta l-ar modifica pentru totdeauna în adevăratul sens al cuvântului. Dacă alegi în schimb să îl urăști nu îl vei face alt om. Sunt vecini care nu se iartă nici după 20 de ani de la o anumită dispută. O să o repet la infinit. Înțelege că nu ai pe cine ierta. Tu ai fost de acord cu toate experiențele pe care le-ai trăit.

2966805919_edd3f39319_o

Fotografie de storvandre

6. Pentru că ești un om frumos. De ce să alegi să te urâțești, când prin definiție ești frumos? Lasă această frumusețe să radieze în toată splendoarea. Cu toții existăm cu permisiunea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu nu face greșeli de fabricație. Mai mult decât atât, te naști cu sămânța iertării și a iubirii, de ce să alegi să nu o cultivi? Copii mici nu se supără niciodată pe tine. Asta pentru că ei știu că nu este nimeni mai puțin decât perfect în întreaga creație. Redescoperă în tine inocența și puritatea pentru că așa vei dobândi tot ceea ce ți-ai dorit vreodată. Iartă.

7. Vei avea tot mai puține motive să ierți. Odată înțeleasă atitudinea corectă vei observa că nu vei mai fi pus în situația de a ierta. Este ca și cum cineva s-ar prinde și ar spune: „Ia uite, acest om înțelege că nu este nimeni mai puțin decât perfect și că de fapt nu are pe cine ierta. Atunci nu mai are nici un rost să îl punem în asemenea situații, hai să îi oferim posibilități de a-și exercita iubirea. Hai să îi dăm posibilitatea să dăruiască.” Este ca și cum un om nu ar ști să deschidă ușa și de fiecare dată când ar vrea să părăsească o cameră ar da un cap sănătos de ușă. Asta se întâmplă o dată, de două ori, până când omul înțelege utilitatea clanței. După ce înțelege cum să mânuiască clanța, nu va mai da cu capul de ușă, chiar dacă va trebui să părăsească camera. După ce înveți să mânuiești iertarea nu vei mai fi pus în situația de a ierta.

8. Pentru că nu obții nimic bun dacă nu ierți. Dacă tu depistezi în neiertare acel ceva care te face mai bun, mai pur sau mai împăcat, te rog să mi-l spui și mie. Eu l-am căutat și nu l-am găsit. În schimb am găsit o listă lungă de beneficii ale iertării. Practică iertarea începând de astăzi, și practic-o începând de ACUM, pentru că acesta este unicul moment în care te afli în permanență. Totul se întâmplă ACUM. Iartă.

9.  Pentru că poți folosi energia destinată urii în scopuri mult mai nobile. Știm cu toții ce energii extraordinare degajă ura. Imaginează-ți cum ar fi dacă ai activa toată această energie care stă latentă în tine și ai canaliza-o manifestând iubire la aceiași intensitate. Nu îți risipi în van energia prin care l-ai putea ajuta pe cel de lângă tine, sau prin care ai putea să înfăptuiești lucruri mărețe în numele iertării și în numele iubirii.

10. Iertarea este mireasma pe care violeta o lasă pe călcâiul care a strivit-o. – Mark Twain

Tu ești cu mult mai complex și frumos decât violeta înmiresmată. Ai în tine muzica și mireasma care te caracterizează. Împarte mireasma iertării de fiecare dată când ai ocazia. Martin Luther King, Jr. spunea că ura nu poate elimina ura; numai iubirea poate face asta, iar Mahatma Gandhi spunea că cei slabi nu pot niciodată ierta. Iertarea este atributul celor puternici.

Eu știu că ești un om puternic și mai știu că la naștere ți-a fost dată capacitatea de a ierta. Fă ACUM un prim pas și lasă-i pe ceilalți să îți cunoască frumusețea!