Glutamina este pe departe cel mai abundent aminoacid esențial condiționat, în întregul corp uman.
Mai frecvent utilizat ca un supliment de sport pentru recuperare post-antrenament și durere, glutamina a câștigat popularitate imensă pentru beneficiile sale pentru sănătate. Poate sprijini intestinul și sănătatea sistemului digestiv, pentru a îmbunătăți boli inflamatorii intestinale și a consolida sistemul imunitar.
Glutamina este un aminoacid esențial condițional, ceea ce înseamnă că, în anumite condiții, trece de la neesențial la esențial. În perioadele de stres fizic crescut sau traume, rezervele de glutamină sunt epuizate și trebuie obținute din dieta sau suplimentare. Glutamina este vitală în procesul de transport al azotului între țesuturi, în reglarea acido-bazică, gluconeogeneză și ca precursor al bazelor nucleotidice și al glutationului antioxidant.
Prin urmare, glutamina este vitală pentru recuperarea exercițiilor fizice, precum și pentru reconstruirea mucoasei intestinale pentru a proteja împotriva bacteriilor și a agenților patogeni invadatori.
Mai jos veți găsi o listă cu cele mai bune alimente bogate în glutamină pe care să le includeți în dietă:
Carne

Glutamina este găsit în relativ concentrații mai mari în proteine animale și legume. Carnea de vită este cel mai mare aliment bogat în glutamină care conține 26g de proteine și 1,5 g de glutamina la fiecare 4oz. Proteina oferă surse abundente de aminoacizi, care vă vor ajuta să construiți mai mulți mușchi și să vă recuperați mai repede.
Lapte

Laptele este un alt aliment bogat în glutamină și conține 0, 5 g de glutamina pentru fiecare 4oz. Laptele mai oferă cantități mari de calciu, proteine, potasiu și vitamina d, pentru a ajuta la promovarea reparării oaselor și țesuturilor.
Ouă

Ouăle sunt incredibil de hrănitoare și conțin un număr abundent de vitamine B, Omega-3 și aminoacizi esențiali, inclusiv glutamina.
Iaurt grecesc

Iaurtul grecesc este o sursa excelenta de proteine, aminoacizi, și bogate în glutamina. În plus față de un profil complet de aminoacizi, iaurtul grecesc conține o cantitate mare de leucină. 100g de iaurt grecesc, conține 1g de leucină și 10g de proteine.
Fructe de mare

Peștele de mare cum ar fi somon, ton, crabi și scoici conține mai multa glutamină decât peștele de apă dulce. Oferă cantități ample de proteine și grăsimi sănătoase omega-3.
Toate alimentele bogate în glutamina sunt, de asemenea, abundente în proteine, sărace în calorii și perfecte pentru a ajuta la construirea mai multor mușchi, la recuperarea de la antrenament și la îmbunătățirea sănătății generale.