Ziua Geologilor. Gresia cu Zamphiridacnaeste este eșantionul lunii

Ziua Geologilor în data 18 septembrie a fost propusă în cadrul Congresului Internațional de Geologie de la Florența, in 2004 și aprobată de ONU.

Anterior acestei zile sărbătorită și în mediul geologic din Romania, o zi a geologilor și a geologiei a fost celebrată în prima duminică a lunii aprilie. Inițiată în 1966, de către geologii sovietici și preluată și de alte organizații geologice la nivel internațional.

Această zi este dedicată geologilor și activităților geologice. Manifestările aniversare sunt organizate de către instituții și asociații cu profil geologic (geologie, geofizica, geochimie) din diferite țări.

Institutul Geologic al României și Muzeul Geologic Național au marcat de-a lungul timpului ziua de 18 septembrie prin manifestări specifice. Expoziții de minerale și roci, ziua porților deschise, programe dedicate elevilor și studenților, etc.

Eșantionul lunii septembrie este o rocă sedimentară care include fosile de moluște (bivalve) conservate sub formă de mulaj.

Roca sedimentară denumită „gresie“ este formată din claste (granule) de mărimea nisipului. De 0.06 până la 2 mm diametru. Cel mai frecvent aparținând mineralogic cuarțului sau feldspaților, cimentate de soluții silicioase sau carbonatice.

Gresia cu Zamphiridacnaeste de fapt o mostră de pe fundulunui lac pliocenic. In care trăia o bogată faună de moluște (grup de animale nevertebrate având corpul protejat de un exoschelet ca o carapace).

Zamphiridacnaeste o bivalvă (scoică) dispărută, care a trăit în habitate cu apă dulce (lacuri, râuri) din timpul miocenului (Ponțian) și pliocenului (Dacian-Romanian), acum5.8-2.5 milioane de ani.

Trăia fixată în sediment cu ajutorul unui picior retractil pe fundul lacului. Se hrănea prin filtrarea planctonului din apa înconjurătoare.

Evoluția și modificările Planetei noastre s-au desfășurat pe parcursul perioadelor pre-istorice.

Care au fost deduse și măsurate din dovezi de natură stratigrafică, paleontologică sau determinări de vârste izotopice. Efectele unor fenomene geologice (cutremure, vulcanism, alunecări de teren) sunt perceptibile. Inregistrează și efecte dăunătoare sau distructive asupra pământului pe care trăim.


Geologi. Ei au menirea de a moderniza mijloacele de investigații în laboratoare și pe teren. La cele mai diverse scări, dar și la nivel planetar prin investigații geofizice și geochimice.
Activitatea și omagierea Geologilor cu contribuții științifice se face direct. Prin evenimente deschise (conferințe, congrese) și prin publicații științifice naționale și internaționale, în prezent existând numeroase rețele și portaluri de publicații on-line (de exemplu, Research Gate și paginile diverselor reviste: Lithos, Tectonophisics, Canadian Mineralogist, American Mineralogist, etc.).

Noi ramuri de natură geologică-geografică au fost introduse pe plan internațional, inclusiv în mediul academic (Geoethics, Geodiversty, Geoarchaeology, etc.), fiind necesare identificării și protejării resurselor umane și geologice în societatea actuală.