Ziua internaţională a animaţiei – 28 octombrie

Ziua internaţională a animaţiei se sărbătoreşte, anual, în data de 28 octombrie, din iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Film Animat, membră a UNESCO.

Ziua internaţională a animaţiei a fost marcată, în premieră, în 2002, pentru ca în ultimii ani să fie aniversată în peste 50 de ţări din toată lumea. Printre evenimentele programate cu acest prilej se numără proiecţii de film animat şi demonstraţii legate de tehnica realizării unui film animat. Acest al doilea aspect este cu atât mai interesant cu cât filmul animat nu presupune lucrul doar cu desene sau picturi, ci şi cu marionete, figurine de lut sau din hârtie.

La 28 octombrie 1892, la Musee Grevin din Paris, a fost proiectat primul film animat din istorie. Pelicula s-a numit ”Pauvre Pierrot”, a cuprins 500 de imagini pictate şi rula timp de 15 minute, fiind realizata de inventatorul Charles-Emile Reynaud.

Primul film românesc de animaţie este considerat Păcală în lună”, în regia lui Aurel Petrescu (1897-1948). În presa vremii, pelicula a fost anunţată ca fiind „o comedie bufă cu desene animate”. A avut premiera la 4 aprilie 1920, la cinema „Cercul Militar”, dar din păcate, filmul s-a pierdut.

Prima animaţie românească păstrată a fost creată de Marin Iorda (1901-1972). Intitulată „Haplea”, pelicula este inspirată din caricaturile lui Iorda, după scenariul lui Nicolae Batzaria. Filmul măsoară 300 de metri, regizorul lucrând la el aproape un an.

Unul dintre marile triumfuri ale animaţiei româneşti s-a petrecut în anul 1957, atunci când trofeul Palme d’Or pentru scurt-metraj i-a fost decernat lui Ion Popescu-Gopo pentru pelicula animată ”Scurtă istorie”. Acesta a fost primul premiu obţinut la Cannes de cinematografia românească.