Ziua mondială fără mașini este sărbătorită în fiecare an la data de 22 septembrie

Ziua mondială fără mașini este sărbătorită, anual, pe data de 22 septembrie. Zilele fără utilizarea mașinilor personale provoacă să ne deplasăm și altfel decât ne-am obișnuim.

În această zi este indicat să alegem un mijloc de transport mai prietenos și curat pentru mediul înconjurător.

Traficul aglomerat este una dintre cele mai mari probleme ale societății moderne. Un alt dezavantaj al traficului aglomerat este poluarea, iar avertizările cu privire la pericolele la care natura este expusă cresc de la an la an. 

Chiar de când primul autovehicul și-a făcut apariția pe străzi, în 1866, lumea a avut o relație de dragoste-ură cu acesta. Până de curând, cu peste un miliard de mașini roind pe drumurile globului, părea că nu vom scăpa niciodată de poluarea și zgomotul produse de acestea.

Noile automobile hibride și, mai ales cele integral electrice ne dau speranța că vom trăi, peste puțin timp, într-o lume mai curată!

Există patru tipuri de poluanți generați de motoarele termice ale mașinilor. Acestea includ particule, mici cantități de substanțe străine care, odată ajunse în aer, pot afecta plămânii oamenilor. În al doilea rând, sunt periculoși oxizii de azot formați în decursul arderii combustibilului, în urma reacțiilor dintre oxigen și azot. Pe de altă parte, avem de a face cu hidrocarburi, emise prin eșapamentele automobilelor. În fine, altă substanță periculoasă este monoxidul de carbon, apărut când combustibilul nu arde complet.            

22 septembrie: Ziua mondială "Fără Mașină"

În 1956 au fost au fost inițiate în Belgia și Olanda primele duminci „fără mașînă”. În 1992, în Canada, a început să fie distribuit un buletin informativ intitulat „Ottawa fără auto”. 

Mai multe evenimente neoficiale, legate de renunțarea la automobile au avut loc în decursul anilor 1990 pe tot cuprinsul Europei. În 2002  fost lansată cea dintâi zi globală fără mașini. Numeroase orașe mari, precum Bogota și Jakarta și-au restricționat cu această ocazie  pe străzi circulația automobilelor, permițând astfel să fie străbătute de pietoni și bicicliști.

Mai curând, în 2019, peste 16 mile de drumuri din centrul Londrei au fost închise de primarul Sadiq Khan, în onoarea Zilei mondiale „Fără Mașină” de pe 22 septembrie. Kahn și-a anunțat atunci proiectul prin care 80% din călătoriile prin Londra urmau să fie făcute prin transport public, ciclism sau mersul pe jos în următorii 22 de ani!