5 decembrie – Ziua Internațională a Solului

5 decembrie – Ziua Internațională a Solului

Un Eveniment de excepție în Cluj-Napoca: Ziua Mondială a Solului, 5 Decembrie 2023
Într-o lume în continuă evoluție, unde resursele naturale devin din ce în ce mai prețioase, gestionarea durabilă a substraturilor în sistemele de culturi horticole și amenajări peisagistice devine esențială pentru viitorul agriculturii și al mediului înconjurător. Pentru a promova practici inovatoare și sustenabile, vă invităm să participați la evenimentul de marcă dedicat Zilei Mondiale a Solului, care va avea loc pe 5 decembrie 2023, ora 10.00, locatia USAMV CLUJ, 3-5 Manastur, cladirea ICHAT, etaj 2

Tema: Gestionarea durabilă a substraturilor utilizate în sistemele de culturi horticole şi amenajări peisagistice.
Invitați si speakeri:

  • Prof.Dr. Mugurel JITEA – DECAN FHADR – USAMV Cluj-Napoca
  • Prof.Dr. Claudiu BUNEA – Director Departament Horticultură și Peisagistică
  • Prof.Dr. Teodor RUSU – Director OSPA Cluj-Napoca
  • Mihai CUC – Fabrica de Compost
  • Mihaela CHERTEȘ – Holland Farming
  • Maria Nicoară – Yami Fruits
  • Cătălin SABOU și Veronica VESA – BDS Topografie
  • Drd. Luca PATRUNO – CEO Agrifood Services Group

Moderatorii Evenimentului:
Dr. Ing. Felföldi Zoltán
Șef de lucrări Dr. Ing. Adela Hoble

Ziua Internațională a Solului este marcată în fiecare an pe data de 5 decembrie, începând din anul 2013. Instituirea acestui eveniment a fost propusă de către Uniunea Internațională a Științelor Solului încă din 2002, cu scopul de a sublinia importanţa solului ca o componentă fundamentală a sistemului natural şi ca factor care contribuie semnificativ la bunăstarea oamenilor.

În Agenda 2030 a ONU, obiectivele de dezvoltare durabilă 2, 3, 12 şi 15 au ca ţinte siguranța și securitatea alimentară a populației. În acest context, solul are un rol important ca suport de producere a hranei. Prin urmare, trebuie avute în vedere și efectele degradării solului prin poluare, eroziune, etc., cu reprecusiunile negative asupra siguranței și securității alimentare.

Și în țara noastră eroziunea solului a început să se manifeste tot mai pregnant. Respectarea Codului de Bune Practici Agricole, a măsurilor de eco-condiționalitate sunt una dintre principalele căi, aflate la îndemâna tuturor fermierilor, prin care acest proces poate fi combătut!