Rockwool anunţă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din fabrică cu 38% până în 2034

Rockwool, cel mai mare producător mondial de produse de tip vată minerală bazaltică, prezent şi în România, anunță obiective de decarbonizare globale ambițioase, bazate pe știință, care au fost verificate și aprobate de inițiativa Science Based Targets (SBTi).

Elementele-cheie ale planurilor de decarbonizare ale ROCKWOOL includ reducerea emisiilor absolute de gaze cu efect de seră din fabrică cu 38% până în anul 2034 şi a celor care nu provin din fabrică cu 20% până în anul 2034 (față de anul de referință 2019).

Aceste obiective de reducere a emisiilor absolute care completează obiectivele noastre de durabilitate existente, echivalează cu o reducere ambițioasă cu o treime a emisiilor de gaze cu efect de seră pe ciclu de viață ROCKWOOL (Domeniile de aplicare 1, 2 și 3) până în anul 2034, asigurând în același timp reducerea continuă a intensității carbonului (carbon emis pe tonă produsă) a producției noastre.

Grupul Rockwool a deschis prima sa fabrică din România în luna decembrie 2019, o investiţie în valoare de 50 milioane euro, aceasta are o capacitate de aproximativ 45.000 de tone pe an, fiind cea mai mare unitate de profil din ţară.

Directorul General Executiv al Grupului Rockwool, Jens Birgersson, afirmă: „Suntem mândri că suntem printre puținele companii de producție cu consum intensiv de energie ale căror obiective de reducere a emisiilor bazate pe știință au fost verificate și aprobate de SBTi. Aceste noi obiective au ca fundament faptul ca suntem deja o companie cu emisii negative nete de carbon. Deși nu foarte multe companii pot face această afirmație, știm, de asemenea, că nu este suficient, motiv pentru care ne-am asumat acest traseu ambițios de decarbonizare”.

Aducând precizări referitor la angajamentul de decarbonizare al Rockwool, Jens Birgersson spune că atingerea acestor obiective de reducere a emisiilor va reprezenta un pas important în realizarea ambiției globale de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale societății la zero net până în 2050.

Compania precizează că, pe durata utilizării sale, produsul de izolare pentru construcţii Rokwool vândut în 2019 va economisi de 100 de ori carbonul emis pentru producţia sa.

”Abilitatea de a recicla infinit vata minerală bazaltică fără pierderi în materie de performanţă o deosebeşte, de asemenea, de materialele de construcţie nereciclabile care altfel, trebuie incinerate, rezultând emisii la sfârşitul ciclului de viaţă. Reciclarea vatei minerale bazaltice în cadrul fabricilor noastre contribuie la reducerea emisiilor de carbon aferente producţiei”, adaugă reprezentanţii grupului.

Grupul a ales fabrica din Moss, Norvegia, pentru a testa ceea ce va deveni cel mai mare topitor electric din industrie. Odată cu lansarea noului topitor, emisiile de carbon ale fabricii Moss se vor reduce cu aproximativ 80%.

“Pe măsură ce continuăm decarbonizarea, numărăm deja beneficiile investițiilor substanțiale în tehnologia de topire flexibilă din punct de vedere al combustibilului care ne permite să trecem de la cărbune la combustibili mai puțin consumatori de carbon precum gazul natural sau biogazul, în unitățile în care această tehnologie este utilizată. Pe lângă adoptarea gazelor naturale în anul 2020 în cazul celor două fabrici daneze și a biogazului certificat neutru pentru climă în anul 2021, vom converti și una dintre fabricile noastre din Polonia la gaze naturale în anul 2021 și vom începe operațiunile la noua noastră unitate în construcții din Statele Unite cu gaze naturale în loc de cărbune”, mai spun aceştia.

Rockwool afirmă că îşi propune să transfore alte fabrici folosind această tehnologie de topire flexibilă din punct de vedere al combustibilului de la cărbune la gaz în următorii câțiva ani.

SBTi este o iniţiativă comună a CDP, UN Global Compact (Pactul Global al Naţiunilor Unite, UNGC), World Resources Institute (Institutul Mondial pentru Resurse, WRI) şi WWF (Fundaţia Mondială a Naturii) a căror misiune este de a spori ambiţia corporativă cu privire la acţiunile climatice prin mobilizarea companiilor pentru a stabili obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în concordanţă cu cerinţele bazate pe ştiinţă pentru a limita încălzirea globală la mai puţin de 1,5°C/2°C în comparaţie cu temperaturile preindustriale.