68 de kilometri de piste noi pentru biciclete la Timișoara

85.000 eur au fost alocați de Primăria Timișoara pentru construirea, pe 55 de străzi, a 86 de kilometri de piste pentru biciclete, care se vor adăuga celor 106 kilometri existenți. De asemenea, orașul va beneficia de șapte tramvaie noi.

O asociere formată din 3 firme (din București, Bacău și Cluj) a câștigat licitația pentru a întocmi studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru dezvoltarea traseelor speciale pentru bicicliști pe o lungime de aproximativ 68 de kilometri. Suma maximă disponibilă a fost de cca. 150.000 de euro cu tot cu TVA, însă oferta făcută de cele trei firme a fost de 85.000 de euro, cu tot cu TVA.

În acest proiect este prevăzută și realizarea de parcări pentru biciclete, de-a lungul acestor trasee, precum și dublarea stațiilor existente VeloTM, sistemul de bike sharing din Timișoara.

Proiectul trebuie să respecte și normativele în vigoare privind pistele de biciclete, asta însemnând, printre altele, o lățime de 0,75 metri și să se afle la o distanță de siguranță față de traficul rutier de minimum 1,5 metri.

Pe unele din cele 55 de străzi menționate în proiect există deja piste, însă, potrivit tion.ro, este vorba fie de tronsoane de pe aceste străzi unde pistele erau întrerupte, fie de regândirea unor piste existente pentru găsirea unor soluții mai bune.

7 tramvaie noi

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Primăria Municipiului Timișoara au semnat, pe 5 mai 2020, contractul de finanţare pentru cea de-a treia etapă a investiţiei privind înnoirea flotei de tramvaie.

Prin etapa a treia a proiectului se asigură practic finanţare pentru achiziţia a încă șapte tramvaie cu o capacitate de minimum 170 de locuri fiecare, eficiente din punct de vedere energetic și adaptate nevoilor persoanelor cu mobilitate redusă. Noile vehicule vor circula pe linia 9 din Timişoara.

Tramvaiele vor fi echipate cu instalații de aer condiționat, încălzire prin conversie și încălzire prin conducție termică în scaune, sisteme de informare a călătorilor interior-exterior, sisteme audio-video pentru publicitate, supraveghere video pentru siguranța călătorilor, precum și sisteme de monitorizare și de e-ticketing.

Timişoara va beneficia în total de 21 de tramvaie noi prin cele trei proiecte derulate în cadrul Regio – Programul Operaţional Reginal (Regio-POR) 2014-2020. Investiția are ca obiectiv creșterea gradului de confort al călătorilor, a vitezei medii de deplasare și a accesibilității tramvaielor, astfel încât transportul public să devină cât mai atractiv pentru locuitorii oraşului şi vizitatori.