Alternative sănătoase la pastele albe

Alternative sănătoase la pastele albe

Pastele albe? În ultimii ani, tendințele populare în domeniul dietelor au plasat carbohidrații pe o listă neagră, iar pastele, în toate formele sale – spaghetti , farfalle, penne, fusilli  și fettuccine, pare să fie prima pe care o să le excludem. Cheia, totuși, nu este eliminarea completă a carbohidraților, ci găsirea alternativelor sănătoase. Cu tot mai multe dovezi care arată efectele negative ale carbohidraților rafinați asupra sănătății, sunt disponibile  alternative mai sănătoase la paste pentru a ne satisface pofta.

Indiferent care îți sunt obiectivele: pierderea în greutate, creșterea masei musculare sau doar o viață sănătoasă, înlocuirea pastelor convenționale din făină albă cu o alternativă mai sănătoasă te va ajuta să-ți atingi obiectivele și să rămâi pe drumul cel bun.

Dacă pastele sunt un aliment de bază pentru tine, atunci citește mai departe pentru a afla care sunt alternativele sănătoase.

1. Paste din orez brun

Pastele din orez brun sunt o alternativă sănătoasă la pastele tradiționale, oferind beneficii precum carbohidrați complecși, fibre și proteine, contribuind la niveluri stabile de energie, sațietate, sănătate digestivă și aport nutritiv echilibrat, fiind, în plus, o opțiune naturală și fără gluten.

Informații nutriționale pentru 57g:

·         Calorii: 216

·         Grăsimi totale: 1.8 g

·         Carbohidrați: 45 g

·         Fibre: 3.5 g

·         Proteine: 5 g

2. Paste din năut

Încărcate cu proteine și bogate în fibre, pastele din năut oferă 25 g de proteine, 13 grame de fibre și 42 de grame de carbohidrați. Acestea reprezintă DE DOUĂ ORI mai multă proteină și de patru ori mai multe fibre decât se găsește în pastele obișnuite. Și nu în ultimul rând, are mai puțini carbohidrați.

Fiind făcute din năut, aceste paste sunt, în mod natural, fără gluten, fiind o alegere potrivită pentru persoanele cu intoleranță sau sensibilitate la gluten.

Informații nutriționale pentru 57g:

·         Calorii: 191

·         Grăsimi totale: 3.5 g

·         Carbohidrați: 32 g

·         Fibre: 8 g

·         Proteine: 14 g

3. Paste din linte roșie

Pastele din linte roșie reprezintă o alternativă excelentă la pasta obișnuită datorită conținutului său ridicat de fibră și proteină. Bogate în acid folic, fier, fosfor și potasiu, lintea contribuie la starea generală de sănătate.

Datorită conținutului ridicat de fibră,  acestea ajută la reducerea riscului de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral. Aportul adecvat de fibră susține tranzitul intestinal regulat, previne constipația și menține sănătatea tractului gastrointestinal.

Având, de asemenea, un conținut considerabil de proteină, acestea sunt esențiale pentru sațietate, menținerea greutății corporale și dezvoltarea masei musculare.

Informații nutriționale pentru 56g:

·         Calorii: 200

·         Grăsimi Totale: 1g

·         Sodiu: 0mg

·         Potasiu: 480mg

·         Carbohidrați: 33g

·         Zahăr: 0g

·         Fibre: 3g

·         Proteine: 15g

·         Fier: 3.2mg

4. Paste din Quinoa

Quinoa are o reputație bine meritată ca superaliment. Este o sursă bună de fibre și conține și alți nutrienți importanți, precum magneziu, fier, vitamine din complexul B și antioxidanți. Quinoa este recunoscută pentru conținutul său ridicat de proteine, oferind o opțiune excelentă pentru susținerea dezvoltării musculare și menținerea sănătății generale.

Ceea ce face această opțiune și mai atrăgătoare este faptul că este complet lipsită de gluten, oferind o soluție excelentă pentru cei cu boală celiacă sau intoleranță la gluten

Informații nutriționale pentru 56g:

·         Calorii: 200

·         Proteine: 5g

·         Grăsimi: 1.5g

·         Carbohidrați: 42g

·         Fibre: 1g

5. Paste din fasole neagră

Reprezintă o alternativă sănătoasă și fără gluten la pastele obișnuite. Aceste paste sunt benefice pentru digestie, sănătatea inimii și reducerea nivelurilor de colesterol datorită conținutului natural de fibre. Oferă aproape de opt ori mai multă proteină și fier decât pasta tradițională.

Un alt fapt interesant și, poate, mai puțin cunoscut, este că susțin sănătatea oaselor datorită prezenței unor minerale esențiale precum fierul, fosforul, calciul, magneziul, manganul, cuprul și zincul — toate mineralele excelente pentru un corp sănătos.

Informații nutriționale pentru 57g:

·         Calorii: 200

·         Grăsimi Totale: 1.5 g

·         Carbohidrați: 35 g

·         Fibre: 15 g

·         Proteină: 14 g

6. Paste din grâu integral

Pastele integrale de grâu sunt bogate în nutrienți precum vitaminele din complexul B și minerale cum ar fi manganul, cuprul, magneziul și seleniul. Ca și carbohidrat complex, pastele integrale de grâu sunt digerate mai lent decât pastele tradiționale și furnizează energie de durată, ceea ce poate ajuta în procesul de pierdere în greutate. Îmbunătățesc sănătatea digestivă, ajută la reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular.

Informații nutriționale pentru 57g:

·         Calorii: 210

·         Grăsimi Totale: 2 g

·         Carbohidrați: 41 g

·         Fibre: 0 g

·         Proteine: 7 g

Dintre pastele din năut, fasole neagră, integrală, quinoa, orez brun și linte, ai la dispoziție opțiuni delicioase și sănătoase pentru paste. Pastele albe  tradiționale sunt lipsite de tărâțe și germeni de grâu, eliminând astfel nutrienți esențiali precum fibrele și proteinele. Consumul de carbohidrați rafinați poate duce la creșterea bruscă a zahărului din sânge, provocând fluctuații ale nivelului de insulină și declanșând stări de iritabilitate, poftă de mâncare și creștere în greutate nedorită.