Sunt unii oameni de știință care prezic faptul că o mare parte din munca pe care o fac angajații astăzi va fi înlocuită de tehnologie în următorii 50 de ani.
De mulți ani de zile se dorește globalizarea planetei din punct de vedere financiar și economic. Mai mult decât atât, globalizarea aduce schimbări și în sfera socială și culturală. În viitor și alte sectoare ar putea fi înlocuite de tehnologie: muzee, birouri, hoteluri, clădiri rezidențiale, clădiri de patrimoniu, spații publice, restaurante, sedii de companie, agenții de turism, cazinouri etc. Deși se spune că globalizarea ar aduce beneficii multor comunități din lume, totuși ea nu vine la pachet cu egalitatea economică – pentru că aceasta este greu de instaurat.
Muzeele în societatea actuală
Ca orice alt produs și arta este considerată „o monedă de schimb” care circulă într-o piață. În sectorul de artă distingem artiști, consumatori, istorici, directori. Muzeele joacă un rol foarte important în conservarea culturii unui popor și trebuie să supraviețuiască globalizării. Pentru ca o cultură să fie respectată, apreciată și să supraviețuiască în timp trebuie ca ea să fie expusă într-un muzeu.
După cum se știe, muzeele sunt considerate un loc minunat unde părinții își pot duce copiii, atât pentru a învăța cât și pentru a se distra. Oamenii care vizitează muzeele sunt în căutare de informații despre alte culturi, sunt interesați de istorie, cronologie, perspective.
Alte sectoare care ar putea fi înlocuite cu tehnologie
În ziua de azi arhitecții sunt mai profitabili să fie în defensivă. Mulți dintre ei sunt dispuși chiar să facă compromisuri, respectiv să nu mai țină cont de „etica” unui client pentru un comision potrivit, care este de nerefuzat. Tehnologia a făcut practica arhitecturii mai eficientă, mai ales din punct de vedere al costurilor, spun experții. Și totuși, ei spun și faptul că munca unui arhitect nu va putea fi înlocuită de tehnologie.
Profesiile de rutină par să sufere cel mai mult din cauza automatizării. Posturile ce necesită relații interpersonale mai sofisticate ar trebui să existe pe termen lung. Odată cu automatizarea, aproape toate profesiile se vor schimba în următorii ani, spun oamenii de știință.
Locurile de muncă din anumite clădiri importante și din alte industrii ar putea fi înlocuite treptat de tehnologie. Munca oamenilor este realizată de diferite programe de software, iar sarcinile repetitive sunt efectuate de diferite forme de robotică. Totuși anumite aspecte ce țin de proiecte pe care le realizează oamenii talentați, nu pot fi compensate de calculatoare.
Tehnologia are un impact și asupra industriei globale a jocurilor de noroc, mai alea a cazinourilor. Unii oameni deja se bucură de bonusurile grozave pe care le-au primit la cazinourile online. Ei pot avea și experiențe de realitate virtuală; mai multe inovații în tehnologie le-au permis să se bucure astfel de o experiență mai realistă, când joacă la un casino online de încredere.
Globalizarea are un impact în industria construcțiilor de clădiri. Acest domeniu este destul de complex și implică participarea mai multor antreprenori, dezvoltatori, firme de construcții, furnizori de materiale și componente, etc. În urma globalizării economice, sectorul proiectelor pe piața națională a început să se confrunte cu o concurență străină. Mai ales în piețele de nișă, cum ar fi sediile corporative, parcurile de distracție, hotelurile, etc.
Astfel de schimbări duc la creșterea competitivității între companii, sporind și rolul clientului ca punct principal al proiectelor de construcție. Impactul globalizării economice și productive are avantaje dar și dezavantaje, care ar trebui luate în calcul.
Modernizarea tehnologică în Horeca
Anumite responsabilități ale angajaților din hoteluri ar putea fi preluate de roboți. Cum ar fi transportul necesarului de prosoape, de lenjerie de pat, sau livrarea comenzilor la room service.
Unele restaurante au ca scop reducerea costurilor pe termen lung. Si vor să facă asta prin utilizarea unor roboți de bucătărie performanți. Dorința patronilor este de a oferi calitate și servicii la standarde înalte. Ei consideră că anumite echipamente ar putea să înlocuiască munca angajaților.
Unele proiecte automatizate sunt însă în defavoarea restaurantului tradițional, deși inovațiile tehnologice par să faciliteze anumite servici și operații.
Se va trece de la stațiile de comandă touchscreen. Care sunt deja prezente în anumite locații, la roboți care fac pizza. În anumite lanțuri de fast-food-uri se folosesc chioșcuri automate pentru efectuarea comenzilor, care au depășit deja cu mult numărul comenzilor preluate manual.