Balconiada, apel la protest de la ferestre și balcoane față de tăierile ilegale de pădure

Un grup de tineri din Cluj-Napoca invită toți românii care iubesc natura la un protest inedit sâmbătă, 2 mai, ora 18:00. Cei care doresc să participe sunt rugați să iasă pe balcon sau la fereastră timp de 15 minute.

Participanții la acest eveniment sunt invitați să posteze filmări, poze și articole pe acest subiect din zona lor, iar în timpul protestului să se filmeze, să facă live-uri sau poze la acest eveniment în cartierul lor, pe care să le posteze pe pagina evenimentului cu hashtag-ul #balconiada.

Prin acest protest, organizatorii îi cer ministrul Mediului Costel Alexe să intervină pentru stoparea imediată a tăierilor abuzive și ilegale din parcurile naționale și ariilor protejate, respectiv tragerea la răspundere a tuturor celor implicați în “aceste crime împotriva pădurilor noastre”.

“A venit momentul să îi cerem ministrului mediului să încerce, măcar odată și măcar acum, să vorbească „în numele naturii” pe care trebuie să o protejeze, dar și în numele cetățenilor, respectându-le dreptul, de netăgăduit, la o Românie curată și verde! Un lucru de altfel stipulat și în responsabilitățile sale ministeriale”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook a avenimentului.

Aceștia au explicat că în pofida faptului că, în această perioadă, oamenii nu pot să iasă pe străzi pentru a protesta, pot totuși să se unească într-un scop comun.

“Putem să le arătăm că ne pasă! Putem să le arătăm că reprezentăm o forță solidară și unită! Putem să le arătăm că suntem revoltați! Putem să le arătăm că vrem o schimbare! Putem să le arătăm că vrem ca distrugerea pădurilor să se oprească o dată pentru totdeauna!

Dacă vă pasă de comoara verde a României, dacă vă pasă de un viitor verde, dacă vă pasă ca aerul pe care-l respirați să fie curat, dacă vă pasă de generațiile care ne vor urma, ieșiți la protest! Faceți din balcoanele și ferestrele voastre locurile solidarității noastre! Să strigăm împreună, la unison:”SALVAȚI PĂDURILE ROMÂNIEI!!!”.

Potrivit ONG-ului Agent Green, din pădurile României lipsesc anual 38,6 milioane m³ de lemn, din care doar 18,3 milioane m³ sunt tăiate legal.

În această săptămână, Costel Alexe, ministrul Mediului, a solicitat Parlamentului să reanalizeze un proiect legislativ pe care acesta îl inițiase în 2017, în calitate de parlamentar, și care prevedea ca pe 75% din suprafața fiecărui Parc Național din România să nu fie permise niciun fel de intervenții de exploatare a pădurii. Proiectul legislativ a primit aviz negativ din partea Comisiilor parlamentare de Mediu și Agricultură.