Bradul în ghiveci nu este o variantă prea prietenoasă cu mediul

Bradul în ghiveci nu este o variantă prea prietenoasă cu mediul

Mulți oameni preocupați să aibă un impact cât mai mic asupra mediului, inclusiv de sărbătorile de iarnă, alegeau un brad în ghiveci pe care îl plantau apoi într-o grădină. Experții ne atenționează, însă, că nici această variantă nu garantează că bradul va trăi.

Ideea unui brad în ghiveci este una drăguță, dar n-ar trebui să-ți faci mari speranțe în legătură cu durata de viață. Cei mai mulți brazi în ghiveci vor rezista doar drumului până în sufragerie, atenționează Eberhard Hennecke, director al diviziei de pomi de Crăciun, din cadrul Asociației de Horticultură din regiunea Westphalia, Germania.

„Asta pentru că brazii vânduți în ghivece de obicei au destul pământ cât să-l țină proaspăt puțin mai mult”, a declarat Hennecke pentru dpa.

Rădăcinile, care, în mod normal, pătrund adânc în pământ, sunt tăiate astfel încât bradul să încapă într-un ghiveci mic și în casele oamenilor.

Brazi transplantați în spatele blocului. Unul viu, unul mort.

„Asta înseamnă o viață mai lungă pe raft, dar rareori rădăcinile vor mai crește după aceea”, a mai spus acesta.

Apoi, dacă totuși bradul supraviețuiește și îl plantezi în grădină, nu este fezabil să-l scoți din pământ în fiecare an și să-l muți în casă, mai spun experții. În plus, cei mai mulți brazi nu se pot adapta schimbării din pământ în ghiveci, apoi înapoi, și vor muri.

Din păcate, nici brazii din plastic nu sunt o alternativă mai sustenabilă. Deși rezistă mai mult, după câțiva ani culoarea se va estompa, ramurile se vor pleoști, iar cei mai mulți oameni îi vor arunca. De la gunoi, vor ajunge fie la reciclat (într-un caz fericit), fie la groapa de gunoi, iar prețul plătit de mediu va fi unul mult mai mare decât în cazul unui brad adevărat. Dacă doar acestea două sunt variantele tale, experții te sfătuiesc să-l alegi pe cel din urmă.

Există totuși și variante mai prietenoase cu mediul decât un brad adevărat, cum ar fi decorațiunile care arată ca un brad, dar sunt făcute din lemn sau din metal, și care se pot împodobi. Sau cele improvizate din obiecte din casă, cum ar fi cărți, bețișoare sau banda Washi.