Sistemele de irigatii sunt necesare mai ales atunci cand precipitatiile sunt insuficiente sau cand exista incertitudine in ceea ce priveste posibilitatea de precipitatii. Fara apa pluviala si in lipsa unui sistem de irigatii, culturile ar fi afectate iremediabil, ceea ce ar putea duce la o lipsa de hrana sau la esecul culturii. Cu alte cuvinte, principala functie pe care o indeplinesc sistemele de irigatii este aceea de a compensa lipsa pecipitatiilor.
Cresterea suprafetei de teren cultivabil sau productiv agricol
Unele zone din tara noastra si din intreaga lume sunt uscate in mod natural. Cu ajutorul mai multor sisteme de irigatii agricole, aceste terenuri sterpe au fost transformate in terenuri cultivabile. Astazi, aproximativ 18% din terenurile cultivate din lume sunt irigate. Irigarea este, de asemenea, responsabila pentru intretinerea terenurilor care sunt, in mod traditional, lasate inactive dupa recoltare, inainte de urmatorul sezon de cultivare.
Irigarea contribuie la indeplinirea cererilor alimentare
Extinderea terenurilor irigate a facut ca ecosistemele desertice, precum Iordania si Israelul, sa adopte agricultura pentru a indeplini cererea de hrana, fara a depinde neaparat de precipitatii. Astfel de zone folosesc apele subterane din fantani si acvifere, reusind astfel sa satisfaca cererea mondiala de alimente prin producerea de culturi alimentare precum cereale, cartofi si legume. Mai mult, tarile si regiunile care practica irigarea la nivel inalt si la scara larga sunt cel mai bine cunoscute pentru exportul de alimente, ceea ce aduce un avantaj economic unei astfel de regiuni sau tari.
Sistemele de irigare insemana productivitate crescuta
De cele mai multe ori, metodele de irigare sunt folosite atunci cand precipitatiile sunt insuficiente. Cu toate acestea, irigarea poate fi aplicata in orice moment, chiar daca exista suficiente precipitatii. Scopul metodelor de irigare este acela de a creste productivitatea culturilor. Potrivit specialiștilor care s-au concentrat ani la randul asupra agriculturii inteligente din punct de vedere climatic, productivitatea culturilor pe terenurile irigate este mai mare decat in zonele neirigate, care se bazeaza in principal pe precipitatii.
Irigarea sprijina cultivarea mai multor culturi
In foarte multe regiuni, in special acolo unde anotimpurile ploioase sunt specifice, nu este posibila cultivarea mai multor culturi in acelasi timp. Mai mult, cerintele de apa sunt diferite, iar irigarea excesiva ar putea dauna productiei culturilor. Irigarea optima face posibila cresterea si dezvoltarea mai multor culturi simultan.
Poate ca cea mai importanta caracteristica a sistemelor de irigatii este eficienta lor. Cand culturile sau plantele sunt udate neregulat si doar cu un simplu furtun, cresterea lor nu este consecventa. In plus, unele suprafete agricole sunt greu accesibile, iar zonele care nu beneficiaza de precipitatii constante ar putea sa nu primeasca suficienta apa. Un sistem de irigare bine conceput furnizeaza apa chiar si zonelor greu accesibile, prin utilizarea unei metode de irigare foarte eficienta, cum ar fi irigarea prin picurare.