Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, dar si cel mai expus la factori externi. Temperaturile oscilante, vantul si schimbarile din atmosfera afecteaza pielea.
In special, in sezonul rece, pielea are cel mai mult de suferit, se usuca, se inroseste, se irita, apar la suprafata mici fisuri si crapaturi care sunt inestetice si deranjante.
In continuare prezentam cele mai bune metode de protectie a pielii la inceput de primavara.
Pielea in special pe timp de iarna are nevoie de o ingrijire atenta cu produse naturiste hidratante pe baza de uleiuri esentiale, tataneasa, miere, apa de trandafiri etc.
Insa, pentru ca organismul functioneaza ca un intreg, este nevoie de o alimentatie bogata in vitamine si un consum echilibrat de apa.
Astfel, se recomanda o cantitate de 2 l de apa pe zi, deoarece pielea trebui sa se hidrateze nu numai din exterior, ci si din interior.
Dar cum iti protejezi pielea daca esti un gradinar iscusit care pregateste rasaduri in sera si solar?
Siguranta in munca este foarte importanta si de aceea se recomanda folosirea echipamentelor de protectie precum manusi, salopeta si cizme.
Produse recomandate
Manusile asigura protectia pielii impotriva agentilor externi cu care se intra in contact in actiunile gradinaresti.
Se recomanda utilizarea Manusilor de protectie balcon GH-BA 7 WOLF GARTEN, speciale pentru lucrarile care necesita sensibilitatea degetelor.
Manusile protectie balcon GH-BA 7 WOLF GARTEN, sunt deosebit de potrivite pentru lucrari fragile si precise de exemplu, plantarea rasadurilor pentru cultura timpurie de primavara.
Aceste manusi asigura un confort maxim, cu sistemul anti-alunecare iar mainile raman curate in timpul lucrului datorita mansetelor tesute. Manusile se spala la 30 grade C.
Pentru a mentine pilea hidratata se evita folosirea hainelor din lana deoarece acest material, chiar daca este natural, irita pielea. In schimb, sunt recomandate hainele din bumbac.
Un pachet special pentru gradinarii iscusiti care vor sa fie mereu protejati si cu pielea hidaratata este Pachet cadou Ingrijirea Gradinarului, 100% natural, KIQLGIARDI1. Acesta contine urmatoarele produse cu parfum de ulei de masline:
Sapun vegetal, Gardener’s Soap 180 ml, Sapun lichid, Gardener’s Soap 300 ml, Crema hidratanta Gardener’s Cream 100 ml, Pasta de spalat, Gardener’s Hand Scrub 500 ml.
Activitatile din gradina precum plantatul, taiatul plantelor si aplicarea tratamentelor afecteaza pielea in special a mainilor si a fetei, de aceea, se recomanda aplicarea unei creme hidratante sau a unor tratamente naturiste care sa refaca tesutul distrus.
In acest caz se pot folosi creme naturiste direct din comert sau amestecuri facute in casa. Ambele variante sunt foarte eficiente, alegerea fiind facuta in functie de timp si costuri.
Cremele care reduc considerabil crapaturile si uscaciunea mainilor contin ulei de jojoba sau unt de macadamia.
Este bine stiut ca din cand in cand, pielea are nevoie de exfoliere. Acest proces se realizeaza prin amestecarea a doua linguri de sare fina de bucatarie cu o lingura de ulei de masline si sucul de la o jumatate de lamaie.
Tratamentul creat se aplica pe mainile uscate sau crapate si se maseaza bine timp de 4-5 minute dupa care amestecul se spala si se aplica una din cremele hidratante prezentate mai jos.
Produse recomandate
Tratament pentru maini crapate, pe baza de tataneasa
Tratamentul are la baza elemente naturale care ajuta la refacerea tesutului distrus al pielii.
Tataneasa este o planta care ajuta atat organismul uman cat si solul, aceasta fiind folosita in gradina ca si ingrasamant verde. Tataneasa este o planta bogata in azot, potasiu, fosfor si minerale, care incorporate in sol ajuta la imbunatairea calitatilor nutritive ale acestuia.
Planta de tataneasa asigura pe langa protectia plantelor in gradina fiind utilizata ca mulci, si protectia pielii, fiind baza in nenumarate tratamente naturiste.
Utilizata inca din antichitate, tataneasa este o planta care se cultiva foarte usor.
Tataneasa este o planta medicinala, care prefera zonele insorite, creste primavara si vara si rezista la seceta. Aceasta desi, poate fi cutlivata in orice tip de sol, prefera un substrat bogat in materii organice cu un ph de 6-7.
Atentie!
Daca pentru plantare se utilizeaza seminte, este bine de stiut ca acestea au nevoie de o perioada de frig si pot germina dupa doi ani.
Recoltarea la tataneasa se face in lunile octombrie si noiembrie sau in martie. Pentru tratamente se folosesc radacinile, recoltate in perioada de repaus vegetativ. Radacinile sunt culese cel mai usor in timpul aratului, cand radacinile sunt scoase la suprafata de fierul plugului Pentru cantitati mici se poate folosi cazmaua, cu care se dezgroapa si se scot radacinile.
Dupa recoltare radacinile se spala in curent de apa rapid (daca sunt tinute mult timp in apa mucilagiile se dizolva si scade mult valoarea terapeutica a plantei) si apoi se intind rasfirat la uscat in locuri foarte bine aerisite si uscate.
Radacinile astfel uscate se pastreaza in pungi de hartie intr-un loc uscat si curat. Radacinile uscate se maruntesc inainte de utilizare.
Pentru tratamentul pe baza de tataneasa destinat mainilor uscate si crapate se amesteca o lingura de migdale macinate, o lingurita de pulbere de radacina de tataneasa, o lingurita de patrunjel tocat foarte marunt, o lingura de miere si un ou crud.
Compusul vascos si omogen obtinut se aplica saptamanal pe maini, masandu-le timp de cateva minute. Acest tratament este recomandat sa se aplice inainte de culcare, intrucat nu trebuie indepartat de pe maini prin spalare astfel, ingredientele active din compozitia tratamentului vor actiona asupra epidermei pe tot parcursul noptii.
Tratament pentru maini crapate cu apa de trandafiri
Apa de trandafiri este cunoscuta inca din atichitate unde era utilizata pentru ritualurile de infrumusetare. Aceasta este o sursa de vitamine si minerale care catifeleaza pielea in profunzime.
Pentru a obtine o apa de trandafiri de calitate este nevoie de soiuri speciale de trandafiri din ale caror petale se poate extrage esenta de trandafiri. Soiurile de trandafiri cele mai recomandate sunt trandafiri Rose de resht si trandafiri Rosa Damascena Trigintipetala.
Trandafirul Rosa Damascena Trigintipetala sau Kazanlak este o planta cu flori extrem de parfumate, din care se prepara apa si uleiul de trandafir. Popular i se spune doar Rosa Damascena.
Din acest trandafir se extrage cu 30% mai lmult ulei decat din oricare alt trandafir. La maturitate planta este viguroasa, densa si extrem de florifera si creste aproximtiv 1,5 – 1,8 m, ca forma si marime arata aproximativ ca un maces.
Frunzele au culoarea verde-deschis cu o tenta cenusie. Florile de culoare roz au aproximativ 30 de petale, de unde si numele de Trigintipetala. Florile au un parfum dulceag extrem de puternic si cresc grupate in ciorchini.
Trandafirul Rosa Damascena Trigintipetala infloreste ambundent de la sfarsitul lunii Mai pana la sfarsitul lunii Iunie, dar in toamnele mai calduroase si mai lungi e posibil sa mai aiba un al doilea val de inflorire, mai slab decat primul.
Cu trandafirii potriviti, procesul de obtinere a apei de trandafiri este usor si poate fi realizat de catre oricine.
Astfel, este nevoie de petalele de la cativa trandafiri, o cana de apa fierbinte, o strecuratoare si un borcan cu inchidere ermetica.
Petalele culese se spala cu putina apa, se aseaza intr-un vas peste care se toarna apa fierbinte. Se lasa la infuzat pana cand apa ajunge la temperatura camerei. Solutia obtinuta se strecoara si se pastreaza la frigider timp de o saptamana.
Cu apa de trandafiri obtinuta se sterg mainile si fata, seara inainte de culcare.
Tratamentul se poate aplica si dupa refacerea pielii, pentru prevenirea aparitiei altor crapaturi.
Tratament pentru maini crapate pe baza de banane
Amestecul este alcatuit din doua banane pisate si 50 grame unt. Aceasta pasta se aplica pe maini, se maseaza bland si se lasa sa actioneze 10-15 minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta. Tratamenteul este indicat sa fie aplicat seara, inainte de culcare, pentru a nu mai face treburi casnice. Crema creata este eficienta atat pentru maini crapate, cat si pentru tenul uscat.
Tratament pentru maini uscate cu miere si ulei de macadamia
Tratamentul creat din miere de salcam si ulei de macadamia este puternic
hidratant. Uleiul de macadamia, care este emolient, impreuna cu mierea
de albine, care are proprietati cicatrizante si reparatoare, redau
pielii elasticitatea si hidarateaza in profunzime.
Tratamentul contine o lingura de miere de salcam cu o lingura de ulei de macadamia. Produsul obtinut se aplica pe maini, se maseaza timp de 5-10 minute apoi se clateste cu apa.
Sfaturi utile
In locuinta ar trebui sa existe un dezumidificator pentru ca aerul tinde sa devina uscat din cauza caldurii degajate de calorifere sau radiatoare.
Un ddezumidificator care poate reduce nivelul de uscaciune al aerului este ]. Acesta permite intretinerea unui volum de aer intr-o incapere cu o rata de umiditate constanta.
Dezumidificatoarele sunt constituite dintr-un grup frigorific actionat automat in serie prin higrostat integrat care controleaza functionarea eficienta a aparatelor.
Acestea aspira aerul din ambient, il filtreaza, condenseaza vaporii de apa, apoi difuzeaza aerul inapoi in volumul ce trebuie tratat.
Avantaje produs:
– caroseria robusta metalica, precum si simplitatea in utilizare fac ca aceste aparate sa mentina o umiditate corespunzatoare in locuinta, magazin, birouri, bibilioteci, sali de arhiva.
Tinand cont si aplicand sfaturile prezentate mai sus, mainile uscate si craapte rezultate din lucrarile in gradina devin o amintire.
Tratamentele prezentate pe baza de plante refac tesutul distrus al pielii si hidrateaza in profunzime.