„Fii parte din plan” – 22 mai, Ziua internaţională a diversităţii biologice (ONU)

„Fii parte din plan” – 22 mai, Ziua internaţională a diversităţii biologice (ONU)

„Fii parte din plan”, tema BID 2024, este un apel la acțiune pentru toate părțile interesate pentru a opri și inversa pierderea biodiversității prin sprijinirea implementării Cadrului global de biodiversitate Kunming-Montreal, denumit și Biodiversitatea.

În fiecare an, la 22 mai, este marcată Ziua internaţională a diversităţii biologice, cu scopul de a creşte gradul de înţelegere şi de conştientizare a problemelor legate de biodiversitate.

Biodiversitatea rămâne răspunsul pentru multe provocări ale dezvoltării durabile. De la soluţii bazate pe natură la climă, probleme de sănătate, securitatea alimentară şi a apei, şi până la mijloace de trai durabile, biodiversitatea este fundaţia pe care putem reconstrui mai bine, indică site-ul https://www.cbd.int/.

22 mai, Ziua internaţională a diversităţii biologice a dobândit o importanţă globală prin eforturile Organizaţiei Naţiunilor Unite, guvernelor, popoarelor indigene şi comunităţilor locale, organizaţiilor neguvernamentale precum şi ale persoanelor interesate de acest aspect. Fiecare şi-a evidenţiat soluţiile inovatoare la criza biodiversităţii în prim-planul conversaţiilor globale privind dezvoltarea durabilă.

Când diversitatea biologică se confruntă cu o problemă, omenirea este vizată deopotrivă. Resursele de diversitate biologică sunt pilonii pe care construim civilizaţii.

Peştii furnizează 20 la sută din proteinele animale pentru aproximativ 3 miliarde de oameni.

Peste 80% din dieta umană este asigurată de plante.

Un procent de până la 80% dintre oamenii care trăiesc în zonele rurale din ţările în curs de dezvoltare folosesc medicamente tradiţionale din plante pentru asistenţa medicală de bază.

Pierderea biodiversităţii ameninţă tot, inclusiv sănătatea oamenilor. S-a dovedit că pierderea biodiversităţii ar putea duce la extinderea zoonozelor – boli transmise de la animale la oameni – în timp ce, pe de altă parte, dacă păstrăm biodiversitatea intactă, aceasta ne oferă instrumente excelente pentru a lupta împotriva pandemiilor precum cele provocate de coronavirusuri.

Eforturile pentru o biodiversitate durabilă sunt reprezentate şi prin marcarea, în perioada 2021-2030, a Deceniului ONU pentru Ştiinţa Oceanului pentru Dezvoltare Durabilă şi a Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor.

România a semnat Convenţia privind Diversitatea Biologică la 5 iunie 1992 şi a ratificat-o la 13 iulie 1994. Părţile semnatare ale Convenţiei, conştiente de valoarea ecologică, socială, economică, ştiinţifică şi culturală a diversităţii biologice, de importanţa pentru evoluţia şi conservarea sistemelor de susţinere a biosferei, au recunoscut că numeroase comunităţi locale depind de resursele biologice pe care se bazează modurile de viaţă tradiţionale.