Fiecare companie de cosmetice vrea sa credem ca produsele sale sunt pure, sanatoase si ne pot asigura o piele sanatoasa.
Din pacate, aceste lucruri ce descriu produsele nu inseamna nimic. Chiar si termenii „organic“ si „hipoalergenic“ nu dispun de standarde legale cand sunt notate pe produsele de ingrijire personala. Si pentru ca pot, adesea, companiile chiar folosesc aceste cuvinte pentru a-si descrie produsele care contin multe chimicale toxice! Ai fi uimita (si indignata) daca ai sti cate produse sunt marcate cu „special pentru pielea sensibila“, dar sunt pline de alergeni si substante toxice! Ignora aceste afirmatii de pe fata ambalajului si intoarce-l cu spatele si citeste eticheta cu ingrediente.
Simplifica lucrurile.
Cand vine vorba de expunerea la chimicale sintetice, mai putin e mai bun decat mai mult. Alege produse cu o lista mai scurta de ingrediente si cu mai putine (sau fara) chimicale si aditivi. Scaneaza eticheta dupa sodium lauryl/laureth sulfate, parabeni, diethanolamine (DEA), triethanolamine (TEA), diazolidinyl si imidazolidinyl urea sau quaternium 15 – daca un produs contine unul dintre aceste chimicale, ai toate sansele sa le inhalezi, ingerezi sau sa fie absorbite de piele, in timp ce te pregatesti pentru o zi minunata.
Manichiura si pedichiura bio.
Unghiile tale de la maini si de la picioare au si ele dreptul la o viata sanatoasa. Alege lacuri de unghii ce nu contin dibutyl phthalate, un produs chimic daunator, interzis de Uniunea Europeana si presupus ca interfereaza cu sistemul endocrin.
Evita parfumurile sintetice.
Ce parfum e asta? Din nefericire, nu putem afla cu exactitate. Datorita lacunelor din legislatia de etichetare, companiile nu sunt obligate sa ne spuna ce contin parfumurile. Aceste mixturi contin duzine sau chiar sute de chimicale sintetice, printre care unele care pot cauza alergii, astm, probleme neurologice sau hormonale. Multe parfumuri contin ftalati, dovediti ca afecteaza calitatea spermei si favorizeaza malformatiile congenitale. Evita aceste pericole ascunse, alegand produse fara parfumuri sintetice.
Opteaza pentru pensule de machiaj facute din materiale cu efecte minime asupra mediului inconjurator.
Alege-le pe cele din bambus si cu peri sintetici. Multi make-up artisti au declarat ca ajuta la o mai buna uniformizare a machiajului decat cele din par natural, de animal.
Ce folosesti frecvent?
Daca intentionezi sa cumperi produse de la campanii eco-friendly, gandeste-te la cele pe care le folosesti cel mai des: gel de dus, sampon si lotiune. Daca nu reusesti sa-ti transformi intreaga rutina intr-una bio, incepe cu produse pe care le reaplici si le folosesti regulat.
Recicleaza corect.
Cauta recipientele de plastic marcate cu 1 sau 2 pe fund; le poti recicla cu alte bunuri de uz casnic. Indeparteaza capacele, deoarece sunt facute dintr-un alt tip de plastic.