Inteligența artificială folosită pentru detectarea scurgerile de ape netratate în râuri

Cercetătorii au adunat date despre debitele din două stații de epurare, învățând algoritmul să recunoască „forma fluxului” atunci când o instalație funcționa normal și când deversa ape uzate netratate. Algoritmul, dezvoltat inițial pentru genetică medicală, recunoaște astfel, prin tiparul de curgere printr-o stație de tratare, când se produce o deversare.

„Anterior, foloseam învățarea automată pentru a detecta diferențe subtile în forma feței copiilor pentru a ajuta la diagnosticarea anumitor afecțiuni genetice. În loc să mapăm forma 3D a unei fețe, aici avem forma fluxului printr-o instalație de tratare a apelor uzate”, a explicat pentru BBC prof. Peter Hammond de la Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie.

După analizarea datelor din cei 11 ani au fost detectate 926 de evenimente de deversare de la cele două stații de epurare.

Companiile de tratarea apei din Marea Britanie ar putea să folosească această nouă tehnică pentru a detecta orice deversări care altfel ar trece „neobservate sau neraportate”, spun cercetătorii, care au publicat lucrarea în ziarul Clean Water.

Stațiilor de epurare a apelor uzate li se permite să elibereze ape uzate netratate în râuri atunci când cad cantități excepționale de precipitații, însă activiștii de mediu se tem că frecvența unor astfel de deversări este mult mai mare.

Agenția de mediu din Marea Britanie a declarat că este „impresionată de acuratețea” algoritmului și spune că „salută orice instrument care previne poluarea”.