Guvernul Slovaciei va contribui cu 100 de milioane de euro pentru construcţia unei gigafabrici de baterii pentru vehiculele electrice. Investiţia face parte dintr-o primă fază de strângere de fonduri pentru uzina de un miliard de euro care are potenţialul de a furniza aproximativ 240.000 de baterii în 2024.
Sursă foto: InoBat
Unitatea de 100 MWh, dezvoltată de compania InoBat, va fi capabilă să producă 1.500 de baterii anual, la startul activității, dar planurile prevăd o mărire a capacității la 10 GWh, pe termen lung. După cum au declarat cei de la InoBat, Slovacia este țara cu cele mai multe vehicule pe cap de locuitor produse.
Gigafabrica planificată de InoBat Auto va ajuta Europa pentru a deveni o forță globală în industria bateriilor de vehicule electrice. Construcția primei faze a liniei de producție de 100 MWh este de așteptat să înceapă la sfârșitul acestui an, primele baterii fiind gata de distribuție spre sfârșitul anului 2021.
„InoBat Auto doreşte să rezolve unele dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă industria vehiculelor electrice. Când a doua rundă de investiții se va închide luna viitoare, vom putea aplica tehnologia noastră de ultimă generație pentru a produce baterii care vor reduce semnificativ timpul de încărcare și vor îmbunătăți durata de viață a bateriei pentru vehiculele electrice”, spune CEO-ul şi co-fondatorul companiei, Marian Bocek.
În strânsă colaborare cu producătorii de vehicule electrice (EV), InoBat Auto va crea o linie de producție de baterii adaptate pentru a sprijini creșterea accentuată a electro-mobilității globale, prevăzută să crească de 40 de ori în următorul deceniu. Compania are potențialul de a sprijini oferta europeană pentru suveranitatea tehnologică pe piața bateriilor pentru vehicule electrice.
InoBat Auto este susținut de un consorțiu puternic de investitori și companii de tehnologie, inclusiv investitor principal, IPM Group (IPM) și Wildcat Discovery Technologies, o firmă americană de tehnologie energetică susținută de fondul Virgin Green al lui Richard Branson.
“Investiția subliniază dorința Slovaciei de a deveni lider în inovația tehnologică și producția de baterii, deoarece companiile europene doresc să ajungă concurenții asiatici care domină în prezent piața. Europa este la cinci ani în spatele Asiei în ceea ce priveşte tehnologia bateriilor, în pofida faptului că este a doua cea mai mare piață unică pentru bateriile de vehicule electrice”, se arată într-un comunicat al companiei.