Liderii mondiali din sectorul energetic Enel și Eni colaborează pentru a dezvolta proiecte de hidrogen ecologic

Liderii mondiali din sectorul energetic Enel și Eni anunţă că au început să colaboreze pentru a dezvolta proiecte de hidrogen ecologic. Cei doi parteneri intenționează să producă hidrogen verde prin electrolizatoare alimentate cu energie regenerabilă.

Hidrogenul poate fi utilizat ca materie primă, combustibil sau pentru transportul și stocarea de energie și are multe aplicații posibile în industrie, transporturi, energie și construcții. Cel mai important aspect este că nu emite CO2 și nu poluează aerul atunci când este utilizat.

Electrolizatorii vor fi amplasați lângă două dintre rafinăriile Eni, unde hidrogenul verde pare a fi cea mai bună opțiune de decarbonizare. Fiecare dintre cele două proiecte pilot va avea un electrolizator de aproximativ 10 MW și vor începe să genereze hidrogen verde până în 2022-2023, conform estimărilor.

„Suntem interesați să explorăm cu Eni sectorul promițător al hidrogenului verde. Împreună am identificat câteva locații unde putem începe primele proiecte. Sistemul general pe care îl avem în vedere va funcționa ca o buclă închisă prin care electrolizorul alimentat cu energie regenerabilă și rafinăria vor fi în aceeași locație, evitând astfel construirea unei infrastructuri de transport complexe pentru a distribui hidrogenul. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum hidrogenul verde alimentează procesele de rafinare și biorafinare ale Eni și lucrăm pentru ca primul sistem de operare să fie pus în funcțiune înainte de sfârșitul planul nostru extins pe o durată de trei ani”, a declarat Francesco Starace, CEO și director general al Grupului Enel.

În segmentul hidrogenului verde, Grupul Enel dezvoltă proiecte și în Spania, Chile și Statele Unite. În cazul în care îmbunătățirile economice preconizate pentru industria hidrogenului verde sunt confirmate, Grupul intenționează să-și crească la peste 2 GW capacitatea de hidrogen verde până în 2030.

În prezent, cantitatea de hidrogen utilizată în UE rămâne limitată și este produsă în mare parte din combustibili fosili.

„Acest parteneriat în domeniul hidrogenului verde face parte din strategia extinsă de tranziție energetică a Eni. Obiectivul nostru este de a accelera reducerea amprentei noastre de carbon prin implementarea celei mai bune soluții aplicabile cu emisii scăzute de carbon, fie verde, fie albastru, pentru a reduce emisiile noastre directe, precum și pentru a trece la produse bio pe care să le oferim clienților noștri”, spune la rândul său Claudio Descalzi, CEO Eni.

Înţelegerea ar putea fi supusă unor acţiuni obligatorii ulterioare pe care părţile implicate le vor defini în conformitate cu legea aplicabilă, inclusiv cea care reglementează operaţiunile între părţile afiliate.

În segmentul hidrogenului, Eni studiază și alte proiecte în Italia și în Marea Britanie.

Eni este o companie energetică care operează în 66 de țări din întreaga lume și are aproximativ 32.000 de angajați.
Compania operează în explorarea, dezvoltarea și producția de petrol și gaze, rafinarea și comercializarea,
tranzacționarea și transportul maritim, energia chimică, energiile regenerabile și soluțiile inovatoare în economia
circulară.