„Masina zburatoare” XPeng X2 eVTOL finalizeaza primul zbor public

Pe 11 octombrie 2022, XPeng X2 a luat zborul în Dubai și a zburat pentru o mulțime de spectatori. Mașina zburătoare eVTOL a fost produsă de XPeng Motors – o companie chineză de top pentru vehicule electrice și tehnologie.

Aeronava a fost dezvăluită publicului în 2021, iar XPeng îl duce acum în jurul lumii (Europa este programată în continuare) pentru a-și arăta abilitățile vehiculului. Scopul XPeng X2 este de a schimba viitorul transportului și, până acum, compania a început bine.

Cum functioneaza

X2 este o mașină zburătoare de a cincea generație, complet electrică. Vehiculul are opt elice și opt motoare electrice care îl pot trimite la înălțimi de aproximativ 1.000 de metri și viteze de 130 km/h. XPeng a făcut din aceasta o aeronavă eVTOL, astfel încât să poată opera în spații înguste. eVTOL înseamnă decolare și aterizare verticală electrică. Asta înseamnă că operatorul XPeng X2 nu ar avea nevoie de spațiu pe pistă pentru a decola. Odată în aer, are un timp de zbor de aproximativ 35 de minute.

Mașina zburătoare eVTOL este ca un coupe cu două uși realizat dintr-un compozit din fibră de carbon. Poate încăpea doi pasageri pe scaunele sale de lux. XPeng dorește ca vehiculul să fie cât mai ușor de operat, așa că a echipat X2 cu abilități de zbor autonome. Deoarece modelele de aeronave ca acesta sunt atât de noi, nu este sigur dacă operatorii vor avea nevoie sau nu de o licență de pilot.

Includerea a opt elice nu numai că îi oferă abilități puternice de performanță, dar este și o caracteristică de siguranță. Dacă câteva elice funcționează defectuos, aeronava ar putea zbura în siguranță. În cel mai rău caz de defecțiune totală, X2 are o parașută balistică concepută pentru a aduce vehiculul și pasagerii săi în siguranță.

Cine va folosi XPeng X2?

Compania speră că zonele urbane, cum ar fi orașele aglomerate, vor fi hotspot-uri pentru eVTOL XPeng X2. Traficul devine o problemă masivă, iar o mașină zburătoare ar putea fi o parte a soluției pentru a curăța străzile aglomerate. Orașe precum Dubai, care sunt noi și au mulți bani pentru a aduce idei inovatoare, sunt interesate în special de X2. XPeng a declarat că organizarea primului zbor public în Dubai nu a fost întâmplător.

Capacitatea de a manevra rapid prin orașe aglomerate și spații înguste deschide o întreagă lume de alte posibilități. eVTOL XPeng X2 ar putea fi folosit pentru urgențe medicale, misiuni de salvare și multe altele.

Se conduce ca o masina?

Deși X2 a fost descris ca o mașină zburătoare, nu are capacități de conducere. Deci, din punct de vedere tehnic, nu este o mașină ci doar o aeronavă zburătoare. Cu toate acestea, compania crede că oamenii îl vor putea folosi în locul mașinilor, ceea ce ar reduce traficul și ar scădea ratele de emisii nocive de carbon.

Pret si disponibilitate

XPeng Motors intenționează să înceapă producția de serie a lui X2 cândva în 2024. De acum, experții cred că mașina zburătoare eVTOL va costa între 130.000 și 230.000 USD.

Sursa: XPENG AEROHT