Datorită dezvoltării rapide a eficienței și stabilității lor, celulele solare perovskite sunt în fruntea tehnologiilor fotovoltaice emergente. Celulele solare perovskite au potențialul de a fi fabricate mai ieftin și mai simplu decât alte celule solare, precum și de a produce mai multă energie într-o anumită zonă.
Acum, cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană (ANU) și-au doborât propriul record pentru a crea o celulă solară mai eficientă. După o serie de lucrări și cercetări, echipa a atins un record de eficiență de 22,6%, care a fost atins prin îmbunătățiri ale celulelor solare anterioare perovskite. Aceasta înseamnă că celulele pot converti 22,6% din lumina soarelui în energie.
Cercetarea s-a concentrat pe celule solare de 1 centimetru pătrat realizate cu perovskiți – o familie de materiale cu o structură cristalină specifică. Experimentele științifice au arătat că, în viitor, este posibil să se reducă costul total al bateriei cu câteva ordine de mărime, îmbunătățind în același timp performanța acesteia. O altă realizare a echipei australiene de cercetători a fost că modulul îmbunătățit a arătat un factor de umplere de peste 86%, care este o măsură a calității celulei solare.
„Încercăm mereu să atingem cea mai mare eficiență posibilă. Comercializarea nu se va întâmpla fără o eficiență ridicată”, a spus profesorul Kylie Catchpole, coautor al lucrării. „Dar avem nevoie și de un proces ieftin. Aceasta este o abordare care combină cu siguranță aceste două elemente într-un mod diferit de modul în care a fost realizat anterior.”
Echipa spune că celulele solare pe care le-au produs sunt mai ușor de fabricat. Ei au folosit tehnici standard de fabricație, dar le-au aplicat la un material nou, oxinitrură de titan, pentru a crea celula solară perovskită într-un mod unic.
„De asemenea, am reușit să depășim o pierdere de energie într-unul dintre straturile despre care oamenii de știință nu și-au dat seama anterior că există”, a spus profesorul Catchpole. „Modelarea pe care am făcut-o arată că aceasta a fost o limitare în tipurile anterioare de celule solare.”