Parada Greenpeace: „Moldova, Ardealul, Țara Românească, unite pentru climă!”

Greenpeace România a lansat astăzi, de Ziua Marii Uniri, un videoclip cu Parada Verde, organizată la Arcul de Triumf din București. Voluntarii au defilat cu uneltele necesare pentru apărarea planetei și au transmis mesajul „Moldova, Ardealul, Țara Românească, unite pentru climă!”

„În contextul celui mai secetos an din istoria recentă a României și al lipsei de acțiune din partea autorităților, am organizat propria Paradă Verde, înlocuind tradiționala defilare militară cu una care pune în prim plan soluțiile pentru a ne proteja de criza climatică”, a transmis organizația într-un comunicat.

Clipul video a fost filmat pe 22 noiembrie 2020, în condiții de siguranță Covid-19 pentru toți membrii echipei. Vocea naratorului este a Colonelului (în rezervă) Benone Neagoe, care a prezentat timp de 12 ani Parada Militară de Ziua Națională. Ritmul defilării a fost oferit de Fanfara Muzicii Reprezentative a Armatei, sub bagheta Colonelului Aurel Gheorghiță.

În clipul video dedicat Paradei Verzi îi puteți urmări pe «infanteriștii Greenpeace» defilând cu cele mai eficiente instrumente pe care le folosesc în lupta pentru viitorul umanității: blindate mecanizate monoroată, autopurtate F18 Hârleț, sistemul de artilerie Ghindav, velocipede amfibii biciclu, divizia verde motorizată electric, panouri fotovoltaice de mare putere «Solaris», tehnică eoliană «Zefir», precum și zbor în formație al aeropurtatelor drone.

Combaterea schimbărilor climatice ar trebui să fie un obiectiv prioritar al guvernanților, fie că vorbim de plantarea unei rețele naționale de păduri de protecție sau de tranziția la producerea de energie din surse regenerabile”, susține organizația.

Din acest motiv, în directă consultare cu experți și organizații civice partenere, Greenpeace România a lansat o platformă cu principalele măsuri pe care ar trebui să le ia România pentru o recuperare verde și echitabilă după criza generată de pandemie, respectând Acordul de la Paris: ”Mâine se decide azi”.

„Am strâns deja peste 49.000 de semnături pentru Bariera Verde. Ne dorim să ajungem la 50.000 chiar de 1 Decembrie. Planul e ca, imediat după alegeri, să mergem cu ele în Parlament pentru a crea cadrul legislativ care să conducă la plantări strategice pe tot teritoriul României. Nu mai avem timp de pierdut”, a mai transmis Greenpeace România.