Ziua mondială de combatere a deşertificării şi secetei

Ziua mondială de combatere a deşertificării şi secetei

Astăzi, 17 iunie, este Ziua mondială de combatere a deşertificării şi secetei, iar tema din acest an este

„Uniți pentru pământ. Moștenirea noastră. Viitorul nostru”. Aceasta subliniază puterea de transformare a gestionării durabile a terenurilor pentru a aborda provocările globale de astăzi și pentru a crea un plan pentru un viitor mai bun pe pământ pentru toate generațiile. Tema este un apel clar la o acțiune globală reîncărcată privind restaurarea terenurilor și rezistența la secetă.


Secetele sunt printre cele mai mari amenințări la adresa dezvoltării durabile, în special în țările în curs de dezvoltare, dar din ce în ce mai mult și în țările dezvoltate. De fapt, prognozele estimează că până în 2050 secetele pot afecta peste trei sferturi din populația lumii. Numărul și durata secetelor a crescut cu 29% din 2000, comparativ cu cele două decenii precedente (OMM 2021). Când peste 2,3 miliarde de oameni se confruntă deja cu stresul hidric, aceasta este o problemă uriașă.

„Femeile dețin o miză vitală în sănătatea pământului, dar adesea nu dețin control asupra acesteia.

În toate părțile lumii, femeile se confruntă cu bariere semnificative în asigurarea drepturilor funciare, limitându-le capacitatea de a prospera și de a prospera.

În multe regiuni, aceștia rămân supuși unor legi și practici discriminatorii care le împiedică dreptul de a moșteni și accesul la servicii și resurse.

Și când pământul devine degradat și apa este rară, femeile sunt adesea cele mai grav afectate.

– transmit Națiunile Unite.

În 1994, ONU a declarat 17 iunie Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei.