Supravietuirea, un subiect despre care se pot scrie carti nenumarate. Despre modul in care supereroi precum Robinson Crusoe sau Rambo au supravietuit in cele mai extreme situatii. Sunt, insa, cu adevarat metodele pe care le-au folosit sigure si eficiente? Raspunsul te-ar putea uimi. Multe situatii de supravietuire din filme sunt cel putin exagerate. In realitate, aplicand acele strategii, s-ar putea sa nu reusesti…
Mituri periculoase din filme. Nu incerca asa ceva!
1. Pestera, locul ideal pentru a face un foc. Pare a fi sigur si chiar romantic… Nu te lasa pacalit/a! Focul si temperatura ridicata vor incalzi peretii pesterei. Rocile respective se vor dilata atunci cand sunt expuse la caldura. Mai e doar un pas pana la desprinderea uneia sau chiar a mai multora. SI daca pica pe tine, s-ar putea sa fie mortal. Asadar, nu face focul intr-o pestera! Incearca doar intr-un spatiu deschis si suficient de larg.
2. Consumul de peste crud e sanatos. SUnt multe filme in care supravietuitorii consuma peste abia prins, in stare naturala. Ce nu se arata niciodata? Potentiala tulburare digestivacauzata de bacterii si microorganismele care intra in organism dupa consumul de peste crud. Asadar daca te afli in salbaticie, nu vei avea tine o trusa de prim ajutor( ajutor de specialitate nici atat)! Nu iti asuma riscul sa consumi peste crud sau alt vanat in stare naturala. S-ar putea sa ti se faca extrem de rau!
3. Vizionarea unei emisiuni despre supravietuire in natura te pregateste pentru o situatie asemanatoare. Desigur, aceasta logica nu are acoperire . Nu uita ca emisiunile TV sunt realizate de o echipa de zeci de oameni care nu apar in cadru. Exista inclusiv echipe de salvarae gata sa ajute in orice moment. De asemenea, momentele ratate din show-urile de supravituire vor fi taiate la montaj. In realitate, totul este foarte diferit si extrem de dur: trebuie doar sa supravietuiesti, neavand niciun sprijin!
4. Apa fiarta este 100% sigura pentru consum. Fierberea ucide germenii si bacteriile, dar nu face elimina toate elementele daunatoare. De exemplu, nu conteaza cat timp fierbi apa cu noroi! Nu va fi niciodata sigur pentru baut. Asadar, inainte de a o fierbe, filtreaza apa printr-o bucata de material curat (cum ar fi un prosop sau o bucatica dintr-o camasa) si lasa-o nemiscata pana cand murdaria se depune pe fund.
Supravietuirea
5. Esti ratacit pe malul unui rau? Urmeaza cursul apei si vei gasi , la un moment dat, oameni. Exact! Mai devreme sau mai tarziu sunt cuvintele cheie aici. Desigur, exista sate langa rauri, pentru ca fara apa oamenii nu pot trai, insa ar putea dura saptamani pana ajungi la o astfel de asezare. De asemenea, trebuie sa-ti asiguri caldura corporala si siguranta. Asadar, prima regula este: stai unde esti, daca te-ai ratacit. Acesta este locul in care echipa de salvare te va cauta mai intai.
6. Ti-ai udat hainele? Stai imbracat, nu in pielea goala! Nu intotdeauna e asa! De exemplu, daca temperatura aerului se situeaza sub zero grade Celsius si porti haine ude, acestea vor raci corpul!. Este nevoie de mult timp si energie pentru a incalzi apa din hainele respective. Pericolul? Corpul va ajunge sa-si iroseasca energia pentru a incalzi apa din hainele ude, in loc sa incalzeasca propriile organe interne.
7. Cauta apa pe timp de zi, daca te-ai ratacit intr-un desert! Nu! In primul rand, trebuie sa gasesti locuri umbrite, unde vei astepta seara. Apoi, poti cauta si apa! Mergand prin soarele ucigator, vei consuma si ultimele rezerve de apa din organism!
8. Bea apa cu portia, daca nu ai suficienta. Daca ti-e sete, ar trebui sa nu te abtii! Sa stai la umbra si sa bei incet si pana te saturi. Cand te afli in lumina dogoritoare asoarelui si suprimi nevoia de a bea, poti face o insolatie severa ce poate duce la pierderea cunostintei. In mod ironic, rezerva de apa din recipient nu va mai folosi la nimic…