Un milion de semnături pentru propuneri legislative pentru Comisia Europeană

Orice idee care reușește să strângă 1.000.000 de semnături din cel puțin șapte țări diferite ajunge să fie dezbătută de către Comisia Europeană, grație Inițiativei Cetățenească Europeană. Proiectele legislative din România pot fi înscrise până în 28 iunie.

Volt România lansează un apel pentru proiecte legislative, care, prin intermediul Inițiativei Cetățenești Europene, pot contribui la modelarea și dezvoltarea Uniunii Europe, o uniune cu aceleași drepturi și oportunități pentru toți cetățenii săi.

Inițiativa Cetățenească Europeană (engl. ECI) este un instrument de lobby prin intermediul căruia orice idee care reușește să strângă 1.000.000 de semnături din cel puțin șapte țări diferite ajunge să fie dezbătută de către Comisia Europeană și, ulterior, implementată, dacă este aprobată. Mai multe detalii despre etapele care trebuie parcurse pot fi găsite aici.

Printre inițiativele care au reușit să strângă cele 1.000.000 de semnături se numără interzicerea experimentelor pe animale, interzicerea glifosatului și a altor pesticide toxice, sau dreptul la apă potabilă pentru fiecare persoană. Mai multe detalii despre proiectele legislative în dezbatere pot fi găsite aici.

Cei care doresc să înainteze propuneri legislative o pot face până pe 28 Iunie la adresa romania@volteuropa.org.

„ECI este un instrument fantastic prin faptul că fiecare cetățean poate avea un cuvânt de spus în stabilirea agendei europene de lucru. Dimensiunea europeană pe care o poate căpăta orice idee este o șansă de a ne face vocea auzită și de a colabora eficient indiferent de naționalitate, etnie sau culoare politică”, declară Cornelia-Florina German, membru Volt România și membru al board-ului Volt Europa.

Dezbatere online

Mișcarea politică Volt România îi invită pe toți care doresc să se alăture demersului stabilirii unui obiectiv comun la nivel european să participe la dezbaterea online ce va avea loc în data de 1 iulie, de la ora 19:00, și la alegerea propunerii finale ce va fi înaintată de către Volt Europa.

La întâlnire vor participa:

 • Damian Boeselager, membru al Volt Germania și deputat în Parlamentul European
 • Reinier van Lanschot, co-președintele Volt Europa
 • Mihaela Sirițanu, membru Volt România și trezorier Volt Europa
 • Bianca Baumler, membru Volt Belgia și coordonatoarea Inițiativei Cetățenești Europene
 • Kathrine Richter, președintele Volt Danemarca
 • Charles Evain, președinte Volt Franța
 • Cornelia-Florina German, membru Volt România și membru al board-ului Volt Europa
 • Ionuț Lăcustă, membru Volt România
 • Ștefan Răzvan Florea, membru Volt România

Înscrierea la dezbatere se poate face completând acest formular.

Volt România susține inițiativele ce sunt în acord cu valorile europene Volt: demnitate umană, libertate, democrație, egalitate, respectarea drepturilor omului, inclusiv ale persoanelor care fac parte din grupurile minoritare.

Printre proiectele propuse spre dezbatere de către membrii Volt România în acest moment se numără:

 1. Extinderea competențelor Parchetului European (sau crearea unui nou birou de investigații) în domeniul problemelor de mediu
 2. Crearea unui mecanism european pentru coordonarea statelor membre în crearea unei economii circulare și mai puțin poluante
 3. Formarea unei Arii Marine Protejate în Oceanul Arctic și interzicerea mineritului și forajului în apele arctice
 4. Înființarea unei agenții fiscale comune europene
 5. Extinderea MCV la nivel european și condiționarea fondurilor europene de domnia legii și independența justiției
 6. Conectarea tuturor costurilor de transport (umane sau de marfă) cu cantitatea emisiilor și cu costurile pentru eliminarea acestora din atmosferă
 7. Promovarea brandului „Made in Europe” prin instituirea unei cote minime de componente produse în UE.

Volt Europa, o mișcare politică pan-europeană, face apel la cetățenii din toate statele Europei să se unească pentru definirea unei probleme comune și susținerea ei în fața Comisiei Europene.

„Un milion de semnături poate reprezenta o cifră greu de atins, însă Volt Europa este o mișcare politică cu structura perfectă pentru a susține asemenea acțiune la nivel european. Activitatea noastră în peste 25 de țări din Europa poate crea o mobilizare largă pentru o cauză de interes comun”, declară Mihaela Sirițanu, trezorier al Volt Europa și membră a Volt România.

Volt Europa este în proces de colectare a propunerilor de proiecte legislative din toate țările membre ale mișcării pan-europene. Propunerea finală va fi aleasă prin referendum, la începutul lunii septembrie și, ulterior, susținută printr-o amplă campanie de promovare.