Descoperă uleiul de susan, un ingredient culinar cu iz asiatic

Descoperă uleiul de susan, un ingredient culinar cu iz asiatic

Când spui Asia, te gândești fără să vrei la gastronomia specifică acestei părți a lumii, bogată în rețete culinare, din care rar lipsesc ingrediente precum orez, alge, sos de soia, ulei de susan, wasabi sau curry.

Parcă simți deja gustul și aroma unor preparate mai sănătoase, mai ușoare pentru stomac și ceva mai exotice decât tradiționalele sarmale, cârnați și piftii românești, pe care probabil le-ai avut pe masa de Crăciun.

Dacă și pe tine te-a (sur)prins începutul de an cu un (sur)plus kilograme, după un astfel de festin, îți propun să-ți iei inima în dinți și să faci câteva mici ajustări în tiparele tale de alimentație.


Deși preferințele culinare personale sunt puternic influențate de amintiri și emoții, pe care le-am avut pe parcursul vieții, putem alege conștient, schimbându-ne obiceiurile, ȋn ceea ce priveşte nutriţia. Din acest punct de vedere, preparatele asiatice se potrivesc ca o mănușă, atât pentru sănătatea, cât și pentru silueta ta.

Ai nevoie doar de 1 gram de inițiativă și de ingrediente simple, nutritive, de calitate, pentru a-ți prepara, singur sau împreună cu partenerul, o masă delicioasă.


Ca să nu mai ai nici o scuză și să te apuci de treabă, adică de gătit și mâncat sănătos, îți las mai jos o rețetă de “Pui cu urechi de lemn”, din bucătăria chinezească.  Găsești și pe online ingredientele asiatice de care ai nevoie, iar timpul de preparare este redus.

Reţată “Pui cu urechi de lemn”

Ingrediente:

  • un piept de pui
  • câteva bucăți de urechi de lemn
  • 1 lingură sos de soia dark sau 2 linguri sos de soia light
  • 2-3 linguri de sos iute cu usturoi (sweet chili sauce)
  • 1 ceapă mijlocie
  • 1 ardei kapia
  • 1 ardei gras verde
  • 2 linguri sos de soia
  • 2-3 linguri sos iute cu usturoi
  • 50 ml apă rece
  • 1 lingură amidon alimentar
  • câteva picături deulei de susan

Mod de preparare:


Primul lucru pe care îl faci este să pui urechile de lemn într-un bol cu apă și să-l lași deoparte cam o oră.

Cureți pieptul de pui, îl speli și îl tai în bucăți de mărime egală. Într-un bol, amesteci 1 lingură de sos de soia dark și 2-3 linguri de sos de soia light. Îl lași deoparte cam 10 minute. Între timp, cureți ceapa, ardeiul kapia și ardeiul gras, apoi le tai în bucăți de mărime egală, cam de 1 – 1,5 cm. Scurgi urechile de lemn de apă și le feliezi.


Pui wok-ul sau tigaia pe foc și, când s-a înfierbântat, adaugi 2 linguri de ulei. Așezi bucățile de pui și le prăjești cam 2 minute, după care le scoți și le lași deoparte.


În același wok, adaugi ceapa, o călești 1 minut, apoi adaugi ardeii și urechile de lemn. Lași să se călească 2 minute, la foc mare (pentru a rămâne crocanți). Adaugi apoi bucățile de pui.


Amesteci într-un bol apa, 2 linguri de sos de soia și amidonul, apoi le adaugi în wok. Amesteci continuu, lași să se îngroașe, apoi iei wok-ul de pe foc.


Preparatul nu este gata până nu ai adăugat și ingredientul secret: câteva picături de ulei de susan, a cărui aromă face toată diferența.

Nu ezita să-l folosești și în alte reţete, pentru savoarea cu iz asiatic pe care o dă preparatelor, cȃt şi pentru benefiiciile pe care le are pentru sănătatea ta.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.