Germanii au salvat mii de căprioare folosind drone

Drone echipate cu camere de termoviziune au salvat mii de căprioare de la moarte în Germania, acestea fiind amenințate de mașinile de cosit folosite pe pajiști, a declarat joi ministrul german al agriculturii, Julia Kloeckner.

Ministerul federal susține programul de drone, a declarat Kloeckner ziarelor din rețeaua Redaktionsnetzwerk Deutschland, potrivit dpa.

„Datorită finanțării noastre, au fost utilizate aproximativ 200 de drone. Până în prezent, au fost salvate aproape 6.000 de animale”, a adăugat ea.

Programul având o finanțare de 3 milioane euro a fost lansat în luna martie a acestui an, iar fondurile urmează să fie suplimentate.

Dronele îi ajută pe fermieri să caute căprioarele pe pajiști înainte de a cosi iarba. Potrivit oficialilor, căprioarele ascund adesea puii în iarba înaltă pentru a-i proteja de prădători, ei fiind dificil de observat cu ochiul liber. Mai mult decât atât, căprioarele nu stau lângă puii lor, ci vin doar pentru a-i alăpta, tocmai pentru a nu atrage prădătorii.

Dacă apare un pericolul iminent, tânărul căprior nu fuge, ci se ghemuiește nemișcat în iarbă. An de an, mii de cerbi tineri sunt uciși accidental atunci când pajiștele sunt cosite.

Datorită dronelor și a imaginii termice, puii pot fi descoperiți și salvați.

În Austria există un program asemănător, lansat tot în acest an, iar autoritățile estimează că până la 25.000 de căprioare pot fi scăpate de la moarte în acest fel.