Încă trei oraşe vor avea staţii de încarcare pentru maşini electrice, finanţate din Fondul pentru Mediu

Galaţi, Râmnicu Vâlcea şi Giurgiu vor amplasa staţii de încărcare rapidă a maşinilor electrice în cadrul unor contracte finanţate de la Fondul pentru Mediu în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic.

Cel mai mare astfel de proiect este la Galaţi, unde Primăria a decis să asigure o reţea publică extinsă de nu mai puţin de 15 staţii de încărcare rapidă a maşinilor electrice, fiecare dispunând de 50kW în curent continuu și 22 kW în curent alternativ. Durata de implementare a proiectului este de șapte luni, împărțită în o lună pentru proiectare și șase luni pentru execuție. Garanția pentru lucrare este de 60 de luni. Valoarea totală a contractului este de 2.180.953 de lei+TVA.

La Râmnicu Vâlcea vor fi amplasate şapte staţii de încărcare rapidă, iar la Giurgiu patru. Proiectele sunt în derulare şi vor fi finalizate în prima jumătate a anului.

Unde vor fi amplasate staţiile

Cele 15 stații de încărcare rapidă din Galaţi vor fi instalate pe Strada Stadionului, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în cartierul Țiglina I, pe strada Constantin Levaditti, pe strada Brailei, pe strada Domnească (sediul Primăriei Municipiului Galați), pe Bulevardul Galați, numărul 4C, pe Bulevardul Siderurgiștilor, bloc PS2, pe strada Constructorilor (parcare zona Arcada), în parcarea interioară a parcului Rizer, în parcarea Grădina Publică, de pe strada Elena Doamna, pe Bulevardul Brăilei – parcare P2 – zona trei Star, în parcarea blocului ANL de pe strada Feroviarilor, în parcarea aferentă parcului Corneliu Coposu, de pe strada Cloșca, și în parcarea Grădinii Botanice, de pe Bulevardul Unirii.

”Facem astăzi un nou pas pentru o dezvoltare sănătoasă a orașului nostru. Galațiul trebuie să devină un oraș verde, iar semnarea acestui contract nu face decât să demonstreze faptul că, împreună cu parteneri de încredere, putem să îndeplinim acest obiectiv”, a declarat la rândul său, primarul municipiului Galați, Ionuț-Florin Pucheanu.

Primăria municipiului Galați a mai amenajat 21 de puncte pentru încărcarea mașinilor la parcarea multietajată din cartierul Mazepa, urmând să fie amenajate alte 10 stații ce pot încărca simultan două mașini în cadrul proiectelor cu finanțare europeană ce vizează modernizarea străzilor Siderurgiștilor, 1 Decembrie 1918, Traian Vuia, A. Saligny și G. Coșbuc.

Astfel, municipiul Galați devine unul dintre orașele cu cele mai multe puncte (71) pentru încărcarea mașinilor electrice. În municipiul Galați sunt înregistrate aproximativ 500 de mașini electrice și hibrid, potrivit primăriei.